Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Čoraz viac ľudí má problémy s PREHĹTANÍM liekov: 10 TRIKOV, ktoré to uľahčia!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prehĺtanie tabletiek môže byť pre niektorých doslova utrpením. Často za tým skrýva nepríjemný pocit v ústach, či strach, že sa medikament zasekne v krku. Ako vyriešiť tento problém?

Odborníci odhadujú, že jeden z troch ľudí pociťuje nepohodlie pri prehĺtaní tabliet i napriek tomu, že nemá žiaden fyzický problém. Mnohí z nich sa obávajú, že sa začnú dusiť, iným vadí pachuť, ktorú im tabletky zanechávajú na jazyku. Samozrejme, sú aj takí, ktorí majú anatomické či fyziologické ťažkosti, ako upozorňuje steptohealth.com. Tento stav sa nazýva dysfágia a spôsobuje problémy s prehĺtaním akejkoľvek pevnej látky alebo tekutiny. Sucho v ústach tiež sťažuje prehltnutie tabletky.

Čo je za tým? 

Vo väčšine prípadov nie sú ťažkosti s prehĺtaním medikamentov v tele, ale v mysli. Sústa, ktoré si vkladáme do úst, sú často oveľa väčšie ako tabletka. V niektorých prípadoch však aj myšlienka na užitie medikamentu spôsobuje úzkosť. Môžu za tým byť nepríjemné zážitky z minulosti, ktoré sa odohrali najmä v detstve. Alebo je to o psychickej prekážke. U niektorých ľudí je na vine silný reflux. Existuje však niekoľko trikov, ktoré pomáhajú. 

1. Pilulku zapite veľkým množstvom vody

Väčšine ľudí stačí na zapitie tabletky malé množstvo tekutín. Ak k nim nepatríte, dá sa to vyriešiť iným spôsobom. Vypite vodu ešte pred tým, že si vložíte tabletku do úst a následne opäť zapite. Ak to nefunguje, vyberte ju a osušte papierovou utierkou. Počkajte niekoľko minút a skúste znova.

2. Vyskúšajte metódu pop bottle

Podľa skupiny výskumníkov z univerzity v Heidelbergu v Nemecku existuje metóda „pop bottle“, ktorá je veľmi účinná pri prehĺtaní pilulky. Ako na to?

Čoraz viac ľudí má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

  • Naplňte plastovú fľašu vodou alebo sódou zmiešanou s vodou.
  • Položte pilulku na jazyk.
  • Pevne zovrite pery okolo otvoru fľašky.
  • Odpite dúšok tekutiny, no pery od fľaše neodťahujte.
  • Saním prehltnite tekutinu spolu s tabletkou.
  • Do fľaše by sa nemal dostať vzduch.

3. Skúste nakloniť telo dopredu

Keď sa nepodarí metóda „pop bottle“ odborníci radia vyskúšať trik s naklonením tela dopredu. Takto to docielite:

  • Vložte tabletku na jazyk.
  • Dajte si dúšok vody, ale neprehĺtajte ju.
  • Nakloňte bradu k hrudníku.
  • V tejto polohe prehltnite pilulku a vodu.

Výskumníci tvrdia, že táto metóda zaberá u 89 percent ľudí.

4. Použite mäkké jedlo

Ide o veľmi praktickú metódu na prehltnutie pilulky, ale pred jej aplikáciou by ste mali mať súhlas lekára. Niektoré tabletky by sa týmto spôsobom nemali prehĺtať. Technika spočíva v ukrytí pilulky v akomkoľvek mäkkom jedle, ako je ovocné pyré, puding alebo podobne. Malo by sa jednoducho prehltnúť bez žuvania.

5. Použite slamku

Stačí si dať tabletku na jazyk a potom cez slamku vypiť vodu alebo inú tekutinu. Sanie je spôsob, ako odvrátiť pozornosť od prehĺtania. Na trhu sú aj špeciálne lekárske slamky, ktoré vám pomôžu prehltnúť tabletku.

6. Pomôžte si gélom

Na trhu existujú sladké gély, ktoré možno použiť na potiahnutie pilulky, aby sa uľahčilo prehĺtanie. Zlepšia chuť a uľahčia skĺznutie pilulky do pažeráka. Štúdia ukázala, že 54 percent ľudí považovalo túto techniku za nápomocnú pri prehĺtaní pilulky.

7. Použite sprej

Existujú spreje, ktoré pôsobia ako lubrikant a výrazne uľahčujú prechod tabletky do hrdla a pažeráka. Pilulka tak skĺže veľmi hladko. Táto metóda je vhodná najmä pre tých, ktorí majú anatomické ťažkosti s prehĺtaním, alebo pre tých, ktorí majú nepríjemné spomienky na dusenie kvôli nejakému problému.

Čoraz viac ľudí má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

8. Vyskúšajte špeciálny pohár na prehĺtanie tabletiek

Poháre na prehĺtanie piluliek sú dostupné vo väčšine lekární. Tie sú špeciálne tvarované s miskou navrchu, ktorá siaha až do zadnej časti hrdla. Tieto položky sa však neodporúčajú osobám s dysfágiou, teda s ťažkým problémom s prehĺtaním. Vo všetkých ostatných prípadoch môžu byť veľmi užitočné.

9. Zapite tabletky hustejším nápojom

Nakoniec, jedným z najúčinnejších spôsobov prehĺtania lieku je vypiť pohár šťavy alebo iného hustého nápoja. Človek sa zameria na štruktúru nápoja a zabudne, že má prehltnúť liek. Rovnako ako pri vode je najlepšie dať si veľký hlt.

Ako je to u detí? 

Deti majú najväčšie ťažkosti s prehĺtaním tabletky, pretože cítia potrebu žuť všetko, čo vložia do úst. Schopnosť prehltnúť tabletku môžu deti bez problémov získať medzi 4. a 6. rokom života. Ak však majú poruchu autistického spektra, môže to trvať dlhšie.

Kedy navštíviť lekára?

Ak je pre človeka veľmi ťažké prehltnúť pilulku, prvá vec, ktorú musíte urobiť, je porozprávať sa s lekárom. Liek môže byť podaný v tekutej forme alebo v menších veľkostiach. Je nutné sa odborníka opýtať, či je možné tabletku rozdrviť, pretože nie u všetkých je to dovolené. Keď žiadna technika nefunguje, možno trpíte anatomickým problémom, dysfágiou alebo prílišným suchom v ústach.

Viac o téme: ZdravieLiekyTabletky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9