Nevinný zvyk, ktorým si koledujete o veľa: Nebezpečenstvo prehĺtania tabletiek bez vody!

Zdroj: getttyimages.com
2018-06-22 06:00:00

Väčšina z vás už určite prehltla tabletku bez toho, aby ju zapila vodou. Zrejme preto, že ste sa ponáhľali alebo boli príliš leniví, aby ste si zašli po pohár. Po tomto zistení to však už nikto neurobíte. Prehltnutie tabletky bez vody totiž môže byť nebezpečné, až smrteľné!

Zapíjanie tabletky vodou je dôležité nielen preto, že uľahčuje prehĺtanie. Je tu ešte jeden dôvod, oveľa dôležitejší, prečo by sme nemali vynechať vodu. Tekutiny totiž pomáhajú zabrániť uviaznutiu pilulky v pažeráku, čo môže spôsobiť oveľa viac, ako len pocit nepohodlia.

Čo hrozí?

"Lieky, ktoré uviaznu v pažeráku, veľmi pravdepodobne spôsobia zápal a podráždenie," upozorňuje Jennifer Caudle, DO, lekárka a asistentka na oddelení rodinnej medicíny na Rowanskej univerzite: "Môže to spôsobiť niekoľko príznakov - od pálenia záhy, cez bolesť na hrudníku, až po ezofagitídu alebo dokonca krvácanie."

Čítajte tiež: Nečakaný vplyv broskýň na vývoj metastáz: Agresívna choroba by sa mala mať na pozore!

Keďže v častiach pažeráka nie sú bolestivé nervy, príznaky nemusíte hneď pocítiť, čo vám môže sťažiť zistenie, či vám tabletka vôbec zaberie tak, ako by mala. Niektorí ľudia majú pocit bolesti na hrudníku alebo pocit podobný pálenia záhy, čomu však neprikladajú žiadny význam. Postupom času však pilulky, ktoré uviaznu počas cesty sa môžu rozpustiť a erodovať jemné tkanivo pažeráka. Výsledkom môže byť bolestivé krvácanie alebo silná dehydratácia, ako sa uvádza na rd.com!

Týka sa to aj bežných liekov

Štúdia z časopisu the Turkish Journal of Gastroenterology zistila, že takmer akýkoľvek druh lieku môže spôsobiť vred v pažeráku, ale podľa Dr. Caudle niekoľko bežných liekov môžu spôsobiť významné poškodenie, keď sa zaseknú v hrdle, vrátane liekov na liečbu osteoporózy, antibiotík a voľno predajných liekov.

"Lieky na zmiernenie bolesti sú bežne užívané bez vody a táto trieda liekov môže byť problematická, ak sa dostane do krku," hovorí Dr. Caudle.

Chirurg v nemocnici Morristown Memorial v New Jersey rozpráva príbeh dospievajúceho futbalového hráča, ktorý pred každou hrou si dá tabletku bez vody, čo mu však časom tak poškodilo pažerák, že mu spôsobilo na ňom malé dierky. Dokonca aj vitamín C a výživové doplnky so železom sú problematické.

Ako to vyriešiť?

Aby ste sa vyhli komplikáciám pri prehĺtaní piluliek, najlepšie je zapiť ich 3 dcl vody. Taktiež si treba dávať pozor na užívanie tabletiek tesne pred spaním. Dajte si ich aspoň 15 minút pred tým, než si ľahnete do postele. V opačnom prípade, keď budete ležať, pilulka môže ostať v pažeráku.

"Nechcem tým povedať, že ak ju nezapijete žiadnou tekutinou, zakaždým tabletka uviazne v pažeráku," hovorí Caudle. "Avšak riziko je vyššie, ak nemáte plný pohár vody."


Tagy:
voda zdravie lieky medicína tabletky pažerák

2018-06-22 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia