Slováci budú najstaršími Európanmi v Únii: Chúlostivý problém, ktorý sa môže týkať aj vás!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-19 00:00:01

Inkontinencia dnes postihuje viac ako 400 miliónov ľudí po celom svete. Súvisí najmä so starnutím populácie a v priebehu necelých 50 rokov bude patriť medzi najrozšírenejšie chronické problémy u nás. Podľa prognostického ústavu SAV budú totiž Slováci v dôsledku trendov v pôrodnosti a dožívania sa vyššieho veku starnúť najintenzívnejšie zo všetkých krajín Európskej únie.

 

Za okrúhlym stolom v Bratislave sa diskutovalo na tému tvorby a implementácie diagnostických a terapeutických štandardov v inkontinencii a urológii, ktoré sú nevyhnutné pre udržateľnosť kvality starostlivosti o týchto pacientov.

Čítajte viac: Inkontinencia u mužov by nemala byť tabu: Aj takto sa s ňou dá vysporiadať!

Inkontinencia, teda samovoľný únik moču, je jedným z najčastejších zdravotných problémov vo vyššom veku, ale postihuje aj ženy po pôrode alebo športovcov. Príčin, ktoré ju vyvolávajú je mnoho, preto si liečba v mnohých prípadoch vyžaduje spoluprácu niekoľkých odborníkov – gynekológa, urológa, veľakrát neurológa a tiež aj všeobecného lekára. Je preto nevyhnutná odborná diskusia o tom, ako by sa malo v starostlivosti o pacientov s inkontinenciou postupovať.

Téma dlhodobej zdravotnej starostlivosti čoraz viac rezonuje

Východiskom môže byť medzinárodná štúdia, ktorá bola v apríli predstavená na pravidelnom Globálnom fóre o inkontinencii v Ríme. Po prvýkrát tak bol prezentovaný návrh ukazovateľov, podľa ktorých sa dá merať a zároveň porovnávať úroveň starostlivosti o pacientov s inkontinenciou. Do štúdie sa zapojilo viac ako 60 zástupcov pacientov, poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ošetrovateľstva, tvorcov politík a zdravotných poisťovní naprieč Európou. Výsledkom je 14 základných indikátorov rozdelených do troch oblastí: klinické kritéria, ktoré posudzujú zdravotný stav pacienta; kritéria týkajúce sa kvality života a napokon ekonomické kritériá, ako napríklad výška nákladov na zdravotnú starostlivosť pacientov so zanedbaným manažmentom inkontinencie.

Na štandardizovaných diagnostických a terapeutických postupoch, vrátane oblastí ošetrovateľstva a dlhodobej zdravotnej starostlivosti, dnes pracuje aj slovenské ministerstvo zdravotníctva. Odborná verejnosť sa zhodla na tom, že pre efektívne nastavenie starostlivosti o pacientov a pre zachovanie čo najvyššej kvality života je nevyhnutné definovanie samostatných štandardov pre oblasť inkontinencie. „Medzinárodná štúdia z Ríma po prvýkrát komplexne vymedzila kritériá, ktoré môžu byť pre nás veľkým prínosom pri definovaní štandardov v oblasti inkontinencie na Slovensku. Stanovením a zavedením diagnostických a terapeutických štandardov starostlivosti prispejeme nielen k zlepšeniu starostlivosti o pacientov s týmto chronickým ochorením, ale predovšetkým k zlepšeniu ich kvality života,“ hovorí Alena Mochnáčová, riaditeľka prevádzky Ošetrovateľského centra a Sociálneho zariadenia Slnečný dom v Humennom, ktorá sa osobne zúčastnila aprílovej konferencie v Ríme.

Zo skúsenosťami so zavádzaním štandardov sa podelil aj Petr Hanuš, riaditeľ odborných sekcií v Asociácii poskytovateľov sociálnych služieb v Českej republike. „So zavádzaním štandardov máme v Českej republike bohaté skúsenosti. Nie je to jednoduchý proces, ale je  nevyhnutný pre zachovanie a zaručenie kvality zdravotnej starostlivosti,“ poznamenal Hanuš.


Tagy:
inkontinencia dlhodobá zdravotná starostlivosť

2018-06-19 00:00:01  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia