Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Jediná prechádzka na pláži vám môže zmeniť život: Varovanie pre dovolenkárov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Nohy zaborené do piesku, šum morských vĺn, teplo a slnečné lúče dopadajúce na pokožku. Krásna predstava, no o to reálnejšia s príchodom letného obdobia! Je tu dlho očakávané obdobie dovoleniek pri mori. Ale pozor na to, kam stúpate!

Pláže sú jednou z najväčších letných atrakcií! Práve ony sú dôvodom, prečo sa tisíce dovolenkárov tešia na letné obdobie, keď sa vyberú do svojej vysnívanej destinácie. Aby sa však dovolenka skončila dobre a hlavne v zdraví, treba sa vyzbrojiť určitými prípravkami, ktoré by mohli zachrániť nepríjemné situácie. Opaľovacie krémy s ochranným faktorom, pantenol, prípravky proti hmyzu, lieky na žalúdočné problémy... Je tu však niečo, na čo neexistuje žiadny prípravok.

Čítate tiež: Rok narodenia ako desivá predpoveď smrteľného ochorenia: Zistite, či sa to netýka aj vás!

Patogénne kmene na pláži

Baktérie E. coli! Hoci majú významnú úlohu pri zachovávaní fyziologických pochodov v čreve, sú medzi nimi patogénne kmene vyvolávajúce hnačkové ochorenia. Stačí nízka infekčná dávka a ochorenie je na svete. Čo je na tom najhoršie, baktérie sú odolné voči vonkajším vplyvom. Dokážu prežiť aj mesiace v pôde či vo vode! Patogénne kmene dokonca zvládajú aj nízke teploty v chladničke i mráz. Veľakrát ochorenia vznikajú po konzumácii hovädzieho, ovčieho či kozieho mäsa. Dokonca sa dá nakaziť aj z ovocných štiav a vody.

E. coli sa zvykne objavovať aj v letnom čase. O jej výskyte v súvislosti s konzuáciou nejakých potravín počul už takmer každý, no málokto vedel, že vás môže prekvapiť na mieste, o ktorom by to málokto čakal. Na pláži!

Kvalita vody, v ktorej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podľa výskumníkov z University of Hawai predstavuje vystavenie sa kontaminácii E. coli a jej pridružených baktérií na piesočnatých plážach skutočné riziko. Zistili, že hladiny fekálnych baktérií v piesku boli 10 až 100-krát vyššie ako v okolitej vode. Môže to byť z toho dôvodu, že sa baktérie rozpadajú pomalšie v piesku než v morskej vode. Navyše, v piesku sa môžu nachádzať rozbité mušle, pozostatky z medúz a iných morských živočíchov Nevinná prechádzka po pláži sa preto môže skončiť nepríjemným ochorením.

Ako tomu zabrániť?

Aby ste predišli infekcii, najdôležitejšia je hygiena. Časté umývanie rúk i nôh, keďže bosí často stúpate po rôznych povrchoch, je alfou a omegou. Baktérie E. coli totiž nemajú rady dôkladnú hygienu.

Viac o téme: DovolenkaPlážPiesok
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9