Obavy odborníkov sa stupňujú: Riziko smrteľného ochorenia z bežných zubných pást?!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-06-05 12:00:00

Denne ich používame, pritom ani nevieme, čo sa v nich v skutočnosti skrýva! Viete, čím si umývate zuby? V bežných zubných pastách a mydlách sa nachádza chemická zložka, ktorá údajne môže zvýšiť riziko rakoviny čriev. Vedci sa obávajú, že by situácia mohla byť ešte horšia, ako sa zdá!

 

Ohrozené zdravie čriev

Na poličke v kúpeľni má pravdepodobne takmer každý z nás výrobky, ktoré používa na dennej báze a ktoré obsahujú nebezpečnú chemickú látku. Ide o triclosan, ktorá, ako odhalili testy na myšiach, môže viesť k zápalovému ochoreniu čriev (IBD) tým, že zmení ich črevnú mikroflóru. IBD, čo je termín, ktorý zastrešuje ulceróznu kolitídu a Crohnovu chorobu, je známym rizikovým faktorom smrteľnej rakoviny čriev.

Čítajte tiež: Sladká pomsta ovocia, ktorá zmení fungovanie tela: Z konzumácie jahôd sa môžete dlho spamätávať!

Triclosan bol schopný vyvolať zápal v črevách myší a tým zvýšiť riziko oboch spomínaných ochorení, ako zdôrazňujú vedci z University of Massachusetts Amherts. Štúdia prichádza ako prvá s dôkazom, že látka môže mať nepriaznivé účinky na zdravie čriev. Vo Veľkej Británii sa látka používa vo veľkom, no v niektorých produktoch v USA je dokonca zakázaná.

Nebezpečná látka v mnohých produktoch

Lekári na základe týchto výsledkov vyzvali naliehavú kontrolu, aby sa určili zdravotné účinky zložky, keďže je stále tak široko používaná. Podľa výsledkov nedávneho prieskumu americkej vlády možno chemikáliu zistiť v 75% vzoriek moču! Odborníci z Food and Drug Administration zakázali používanie triclosanu v mydlách a sprchových géloch pred dvoma rokmi. Napriek tomu vo Veľkej Británii a tiež u nás sa stále používa. Dodávajú, že antibakteriálne mydlá s touto látkou nie sú účinnejšie ako horúca voda a obyčajné mydlá.

Nebezpečná zložka sa môže nachádzať vo viac ako 2 000 produktoch, vrátane zubných pást a dokonca aj v detských hračkách.

Štúdie na zvieratách ukázali, že triclosan môže potenciálne zmeniť hormonálne systémy u mužov i žien a viedol k potratom u samíc potkanov. Nový experiment, publikovaný v Science Translational Medicine, pridáva nové dôkazy, ktoré ukazujú, že môže poškodiť črevné zdravie.

Spôsobuje zápal hrubého čreva

Myši boli krátkodobo vystavené nízkym množstvám triclosanu predtým, ako boli analyzované výskumníkmi. Skúmanie ukázalo, že zložka im spôsobila slabý zápal hrubého čreva a zhoršenú kolitídu - jednu formu IBD. Ďalšie kontroly preukázali aj kolitídu spojenú s rakovinou hrubého čreva.

"Tieto výsledky po prvýkrát naznačujú, že triclosan by mohol mať nepriaznivé účinky na zdravie čriev," povedal Dr Guodong Zhang, hlavný autor štúdie.

Výsledky by mohli otvoriť dvere na ďalšiu reguláciu nad triclosanom. V každom prípade pacienti s IBD by potrebovali znížiť expozíciu tejto zlúčeniny. Údaje naznačujú, že tento stav postihuje okolo 300 000 ľudí vo Veľkej Británii a 1,6 milióna v Spojených štátoch.

Fotogaléria


Tagy:
zubná pasta Crohnova choroba ulcerózna kolitída zápalové ochorenie čriev

2018-06-05 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia