Prekvapujú svojou silou: Takto sa orechy v skutočnosti správajú v ľudskom tele!

Zdroj: gettyimages.com
2018-06-01 15:00:00

Stačí hrsť orechov trikrát týždenne a vo vašom tele sa budú diať veľké zmeny! Podľa vedcov dokážu veľké veci a ochránia nás pred akútnym ochorením, ktoré by človeka mohlo pripútať na invalidný vozík. Častokrát končí fatálne a keď nie, bojujeme s jeho následkami ešte niekoľko rokov po tom, ako vypukne.


Zabráni mŕtvici

Pravidelná konzumácia menšieho množstva orechov zabráni nebezpečného ochoreniu! Môže znížiť riziko vzniku nepravidelného srdcového tepu, čo je hlavná príčina mŕtvice. Najnovší výskum ukázal, že konzumácia orechov najmenej trikrát týždenne bola spojená s 18% znížením rizika fibrilácie predsiení, čo je srdcový stav, známy ako nepravidelný tep srdca. Ďalším zistením štúdie bolo, že mierna (jeden až dvakrát týždenne), ale nie vysoká spotreba, súvisí s nižším rizikom srdcového zlyhania.

Čítajte tiež: Zázračné flavonoidy: Najsilnejšie antioxidanty nájdeme aj v úplne bežných potravinách!

Vedci upozorňujú na to, že takmer 1,3 milióna ľudí vo Veľkej Británii bolo diagnostikovaných s predsieňovou fibriláciou. Podľa Britskej nadácie pre srdcovú výživu ňou trpí viac ako 500-tisíc pacientov, ktorí zatiaľ neboli diagnostikovaní.

Malá spotreba, veľké výsledky

Štúdia sa zamerala na zdravie srdca u 60 000 Švédov v priebehu 17 rokov. Výskumníci zo švédskeho Karolínskeho inštitútu sa zamerali na týchto účastníkov štúdie a po 17 rokoch sledovali u nich konzumáciu orechov a ich zdravie srdca. Zistenia spočiatku naznačovali, že konzumácia orechov môže byť spojená so znížením rizika srdcového infarktu a mŕtvice.

Avšak účastníci štúdie boli pravdepodobne mladší a fyzicky aktívnejší, mali zdravú hmotnosť, pili menej alkoholu a konzumovali viac ovocia a zeleniny. Akonáhle sa zohľadnili tieto faktory životného štýlu, srdcový záchvat a mŕtvica zmizli. Jednoznačnejší však bol prínos, čo sa týka zníženia rizika nepravidelného srdcového tepu a do istej miery aj zlyhania srdca.

"Aj malý nárast spotreby orechov môže mať veľký potenciál, ktorý by viedol k zníženiu výskytu fibrilácie predsiení a srdcovému zlyhaniu," uviedli autori vo svojej štúdii, ktorá bola publikovaná v časopise Heart.

Fotogaléria

2018-06-01 15:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia