Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najväčší problém v boji s rakovinou: Slabé stránky Slovenska, kvôli ktorým vyhasínajú ľudské životy!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Nádorové ochorenia sú dnes druhou najčastejšou príčinou chorobnosti na Slovensku a počet novo diagnostikovaných pacientov neustále rastie! Napriek tomu sa onkológii zo strany štátu nevenuje dostatočná pozornosť. V čom konkrétne zaostávame v porovnaní s inými krajinami EÚ?!

 

Sme jedinou krajinou v EÚ bez Národného onkologického plánu, ktorý by určoval ako postupovať v boji s onkologickými ochoreniami a ako zlepšovať prežívanie a kvalitu života pacientov. Kvôli zastaralému Národnému onkologickému registru nemáme ani aktuálne dáta, takže už roky nevieme s istotou povedať, koľko pacientov s rakovinou každoročne pribudne, hovorí na úvod o nefunkčnosti systému v oblasti onkológie Jana Pifflová Španková z OZ Nie Rakovine/ Europacolon.

Čítajte tiež: Čistota - pol života?! Desivé zistenie o rakovine a mikróboch

Situácia na Slovensku nie je práve najlepšia! Miera prežitia po diagnostikovaní rakoviny prsníka, rakoviny krčka maternice a rakoviny hrubého čreva v SR sa v poslednom desaťročí podstatne nezlepšila a prehĺbil sa rozdiel v porovnaní s mnohými inými krajinami EÚ. Potvrdila to Lívia Vašáková zo Zastúpenia Európskej komisie (EK) na Slovensku, citujúc zo správy EK o stave zdravia a zdravotníctva na Slovensku.

Nízka miera skríningu

Ako ďalej Vašáková konštatovala, pomerne nízka miera prežitia v prípade rôznych druhov rakoviny čiastočne súvisí s nízkou mierou skríningu, čo znamená, že vysoký podiel prípadov rakoviny sa zistí v neskoršom štádiu.

"Podľa údajov z roku 2015 podstúpila skríning pomocou mamografie za uplynulé dva roky iba necelá štvrtina (23 percent) žien v cieľovej skupine, skríning rakoviny krčka maternice podstúpila menej ako polovica žien (48 percent)," citovala zo správy.

Prevencia a včasná diagnostika sú kľúčom

Zástupcovia pacientov sa zhodujú, že prevencia a včasná diagnostika sú alfou a omegou v liečbe onkologických ochorení. Čím skôr je pacient diagnostikovaný, tým väčšie sú jeho šance na vyliečenie.

„V iných krajinách EÚ sa bežne vykonávajú plošné, štátom riadené skríningy onkologických ochorení. U nás tieto procesy chýbajú,“ vysvetľuje Eva Bacigalová z OZ Amazonky a dodáva: „Nevedieme systematicky mladých ľudí k zodpovednosti za vlastné zdravie. Aj keď pacientske organizácie realizujú množstvo osvetových aktivít v oblasti prevencie, s pomocou štátu by sa dalo urobiť ďaleko viac.“  Ako dopĺňa Eva Kováčová z Ligy proti rakovine, „Riešením by mohlo byť zavedenie osvety do vyučovacích osnov na základných a stredných školách.“

Byrokracia ako ďalší problém

Veľkým problémom je aj byrokracia a administratívna vyťaženosť lekárov.

„Odbornosť a zanietenosť zdravotného personálu v liečbe onkologických pacientov je neoceniteľná. Súčasný systém im však nedovoľuje venovať sa pacientom v plnej miere a starostlivosť o nich ide na úkor papierovačiek,“ rozoberá ďalší z problémov Jana Pifflová Španková z OZ Nie rakovine/ Europacolon a dopĺňa: „Komplikáciu v starostlivosti o onkologických pacientov vidíme tiež v nedostatku koordinácie medzi jednotlivými pracoviskami, čo vedie k vykonávaniu duplicitných výkonov a predlžovaniu čakacej doby na zahájenie potrebnej liečby.“

Najväčší problém v boji
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Odkázaní na zdravotnú poisťovňu

Liečbu pacientov s rakovinou komplikuje aj obmedzený prístup k novým, inovatívnym liekom. Od roku 2011 nevstúpili do zoznamu kategorizovaných liekov, teda takých, ktoré automaticky prepláca zdravotná poisťovňa, takmer žiadne nové inovatívne onkologické lieky. V iných krajinách EÚ, vrátane susedného Česka, Poľska aj Maďarska, sú takéto lieky štandardom.

Onkologickí pacienti v pokročilých štádiách choroby zostávajú takmer vždy odkázaní na schválenie liečby zdravotnou poisťovňou. Kým čakajú na verdikt poisťovne, ich čas sa zbytočne kráti a stáva sa, že sa konečného rozhodnutia nedožijú,“ opisuje situáciu Katarína Fedorová z OZ Hematologický pacient.

Pacientske organizácie preto žiadajú, aby sa systém nastavil aj v spolupráci s odborníkmi tak, aby pacienti mali prístup k liečbe, ktorá je aj podľa medzinárodných usmernení štandardom. 

Psychika je dôležitá

V neposlednom rade treba v onkológii prihliadať na psychiku pacienta, ktorá je už samotným stanovením diagnózy značne ovplyvnená.

„Dnes štát nijakým spôsobom túto oblasť zdravotnej starostlivosti nepodporuje. Je pritom dokázané, že psychické nastavenie pacientov má významný dopad na úspešnosť aj dĺžku liečby,“ hovorí Eva Kováčová z Ligy proti rakovine. „Psychológovia a sociálni pracovníci by mali byť prítomní na všetkých onkologických oddeleniach,“ prízvukuje Silvia Schmidtmayerová z OZ pacientov s dermatologickými malignitami.

V súvislosti s onkologickými ochoreniami treba hovoriť aj o pacientoch, ktorí trpia nevyliečiteľnými formami ochorenia a majú právo na dôstojnú a odbornú starostlivosť. Reforma paliatívnej starostlivosti na Slovensku je preto rovnako súčasťou požiadaviek pacientskych organizácií smerom na Ministerstvo zdravotníctva.

Chemoterapia je účinnou liečbou
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Onkologickí pacienti si zaslúžia viac

Je najvyšší čas na zmenu. Onkologickí pacienti už majú dosť sľubov. Rozhodli sa preto spísať 15 požiadaviek na kompetentných a žiadajú zmeny, ktoré by boli z dlhodobého hľadiska udržateľné nielen v ich prospech, ale aj v prospech ich lekárov. Nastavenie procesov v liečbe onkologických pacientov, zefektívnenie práce lekárov a zdravotného personálu, aktívna osveta zo strany štátu, ako aj prístup pacientov k inovatívnej liečbe sú požiadavkami pacientskych organizácii, ktorými by sa mali v nasledujúcom období aktívne zaoberať kompetentní z Ministerstva zdravotníctva.

Konferencia pod názvom Onkológia na Slovensku: realita vs. očakávania, ktorá sa konala 22. mája 2018 v Bratislave, otvorila priestor pre spoluprácu a vzájomný dialóg medzi kľúčovými aktérmi z oblasti onkológie. Zorganizovalo ju päť občianskych združení (OZ), konkrétne OZ Nie rakovine, OZ Amazonky, OZ Pacientov s dermatologickými malignitami, OZ Liga proti rakovine, OZ Hematologický pacient a pacientske organizácie, ktoré upozorňujú na potrebu zlepšiť stav onkológie na Slovensku.

Rakovina vo všeobecnosti patrí k ochoreniam, ktoré najčastejšie berú Slovákom život. Podľa správy je dôvodom takmer tretiny úmrtí. U žien je to príčina v 24 percent prípadov, u mužov dokonca v 29 percentách.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9