Zbytočné obavy, ktoré vás pripravujú o veľa: Pravda o vlčom maku a jeho pôsobení na ľudské telo!

Zdroj: gettyimages.com
2018-05-22 17:00:00

S podvedomým strachom sa ho mnohí vyhýbajú. Niektorí sa ho dokonca boja aj dotknúť, pritom je to veľká škoda! Príbehy o fatálnom oslepnutí, zapríčinenom vlčím makom, sú len obyčajné výmysly. Je na čase prestať veriť tejto rozprávke a prijať vlčí mak ako rastlinu so zdraviu prospešnými účinkami!


Symbol plodnosti, ale aj smrti. Taký je divý či vlčí mak, ktorý môžeme čoraz častejšie vidieť  na poliach či trávnatých porastoch na sídliskách. Svojou červenou farbou sú divé maky priam nádherné na pohľad, no to je tak všetko. Pozrieme sa, no viac sa oň nezaujímame. Radšej. Však môžeme z neho oslepnúť! Obavy sú však zbytočné.

Čítajte tiež: Avokádo radšej nejedzte: Prečo jeho konzumácia nemusí byť dobrý nápad!

Vlčí mak bol ľudstvom využívaný už za čias starovekého Egypta, kde sa používal okrem iného na liečbu hemoroidov. Dokonca má keltský pôvod a kedysi sa jeho šťava primiešavala deťom do jedla, aby dobre spali. Hoci vtedy bola rastlina mierne jedovatá, čo bolo zapríčinené nesprávnou prípravou, dnes je už známe, že dokáže pomôcť!

Čo obsahuje?

Táto rastlina obsahuje ópiové alkaloidy. Práve pri počutí slovíčka ópium mnohým naskočí husia koža. Nemusíte sa báť! V medicíne ide o liečivo, ktoré v určitých dávkach pomáha. Vlčí mak obsahuje tiež ďalšie alkaloidy, triesloviny, slizové látky, cukry, atď. Práve tieto alkaloidy sa postarajú o mierne stíšenie bolesti.

Ako usušiť lupienky?

Veľkú pozornosť treba venovať okvetným výrazne červeným lupeňom, ktoré obsahujú alkaloid, ktorý má spolu so slizom ochranný účinok na sliznicu horných dýchacích ciest a ústnej dutiny. Sušené lupienky sú dobré na dráždivý kašeľ. Lupienky si môžete nazbierať ručne trhaním smerom nahor. Sušíme ich približne 5 dní, až kým nebudú mať matno červenofialovú farbu. Môžete ich uchovávať v uzavretých nádobách, v suchom a vzdušnom priestore, chránenom pred svetlom.

Recepty pre zdravie

Dve polievkové lyžice lupienkov a šálka horúcej vody a k dispozícii máte čaj, ktorý pôsobí blahodarne na vaše zdravie! Môžete si z nich taktiež pripraviť sirup - dajte dve lyžice medu na pol pohára odvaru z jednej kávovej lyžičky sušených lístkov. Podávajte niekoľkokrát denne po jednej lyžičke. Sirup je vhodný hlavne pre deti a starých ľudí. Pôsobí tlmivo na dýchacie centrá, pôsobia proti kašľu a celkovo pri chorobách dýchacích ciest ako je angína, či bronchiálna astma. Ak chcete hrdlo utíšiť, pripravte si koktadlo z 10 g vlčieho maku a 1/2 litrov vody. Preceďte a používajte niekoľkokrát denne.

Vlčí mak je údajne dobrý aj pri poštípaní hmyzom! Stačí natrieť na postihnuté miesto stlačenou makovičkou vlčieho maku a pocítite veľkú úľavu. Lupene sa taktiež dokonca vkladali do ponožiek a rukavíc pri reumatických bolestiach. Aby toho nebolo málo kvety spolu s olivovým olejom predstavujú liek na odstránenie vredov.

Fotogaléria

2018-05-22 17:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia