Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ruky preč od ružovej tabletky: Veľký omyl žien o známom lieku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Zápal močových ciest nie je ničím príjemným. Bojuje s ním hlavne ženské pohlavie, takmer každá žena ho pozná na vlastnej koži. Jeho príznaky by nechcel zažiť nikto, no vedeli ste o tom, že ich môžete zhoršiť užívaním najznámejšieho lieku, bežne používaného proti bolestiam?

 

Viac ako polovica žien trpí zápalom močových ciest, ktorý sprevádzajú nepríjemné bolesti v podbrušku vystreľujúce do krížov a nutkanie na močenie. Mnohým z nich sa toto ochorenia dokonca vráti počas ich života, pričom jedna žena z piatich čelí opakujúcim sa infekciám.

Nesprávne riešenie

Milióny žien, ktoré bojujú proti zápalu močového mechúra, ani len netušia, že je tu liek, ktorý môže spôsobiť neblahé účinky na ich zdravie. Ak by užívali ibuprofen, ešte viac by sa im zhoršili symptómy! Užívanie bežného lieku proti bolesti môže spôsobiť, že infekcia močových ciest bude trvať o tri dni dlhšie a taktiež aj riziko infekcie obličiek, ako zistila štúdia! Ibuprofen teda nie je správnym riešením, ak trpíte touto infekciou.

Čítajte tiež: Je varenie na pare preceňované? Spraví pravý opak, ako si mnohí myslia!

Štúdia, ktorej sa zúčastnilo takmer 400 žien na univerzite v Oslo zistila, že ženám, ktoré dostali voľnopredajné lieky bez antibiotík, trvalo dlhšie, než sa dostali z choroby. Mali približne len 50% pravdepodobnosť, že sa zotavia do 4 dňa choroby. Dokonca zo 181 žien sa u siedmich rozvinula infekcia obličiek a päť bolo hospitalizovaných.

Predpokladá sa, že antibiotiká môžu znížiť infekciu močového mechúra a poskytnúť rýchlu úľavu od symptómov, ktoré zahŕňajú bolesť, únavu a naliehavú potrebu močenia. Napriek tomu sa odporúča liečiť príznaky doma, brať ibuprofen a piť veľa vody.

Autori najnovšej štúdie vedenej Ingvildom Vikom na Univerzite v Oslo tvrdia, že mnohé ženy, ktorým bol podávaný ibuprofen, neabsolvovali žiadnu inú liečbu.

Dodávajú však: "Kým nebudeme môcť identifikovať tie ženy, ktoré potrebujú antibiotickú liečbu, aby zabránili komplikáciám, nemôžeme odporučiť samotný ibuprofén ženám s nekomplikovanými infekciami."

Infekcie močových ciest sú druhým najčastejším dôvodom, prečo lekári predpisujú antibiotiká.

Pozor na užívanie ibuprofenu!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Avšak predchádzajúce štúdie naznačujú, že až dve tretiny žien trpiacich ochorením sa môžu zotaviť bez silných liekov tým, že namiesto nich užívajú ibuprofén. Výskumníci rozdelili 383 žien vo veku 18 až 60 rokov do dvoch skupín a dali im buď ibuprofen alebo bežné antibiotikum pivmecillinam. Lieky boli skryté v červených kapsuliach rovnakej hmotnosti a užívané trikrát denne počas troch dní. U niektorých ženách, ktoré užívali lieky proti bolesti sa vyvinuli závažnejšie infekcie!

Návrat k lekárovi kvôli bolestiam

Iba 39 percentám žien, ktoré užívali lieky proti bolesti, bolo štvrtý deň lepšie, v porovnaní so 74% pacientov užívajúcich antibiotikum. Počas dvoch týždňov sa viac ako dve z piatich žien, ktorým bol podávaný ibuprofén, vrátilo k lekárovi kvôli stále bolestivým príznakom, v porovnaní s menej ako 10% zo skupiny, užívajúcou antibiotiká.

Okrem toho u 12 zo žien užívajúcich ibuprofén sa vyvinula závažnejšia infekcia horných močových ciest, čo spôsobilo horúčku a bolesti!

U žiadnych pacientov, ktorí užívali antibiotiká sa nevyvinula infekcia obličiek, ale sedem z tých, ktorí dostali lieky proti bolesti, áno.

Táto štúdia prichádza s výsledkami po tom, čo zdravotný dozor NICE vyšiel s pravdou von a priznal sa, že neexistuje žiadny dôkaz, že by brusnicová šťava fungovala pri riešení infekcií močových ciest. Antibiotiká sú údajne najlepšie!

Hoci najnovšia štúdia ukázala, že viac ako polovica pacientov liečených ibuprofénom hlásila zlepšenie bez antibiotík, vyjadrila znepokojenie nad možnými vedľajšími účinkami.

Štúdia, publikovaná v časopise PLOS Medicine, konštatuje: "Antibiotická liečba je najlepšou liečbou pre nekomplikované UTI."

Dr Ingvild Vik, ktorý viedol túto štúdiu, uviedol: "Vzhľadom na skutočnosť, že niekoľko pacientov vyvinulo závažnejšiu infekciu, nemôžeme odporučiť liečbu samotným ibuprofénom u žien s nekomplikovaným UTI."

Avšak veľké množstvo žien bolo bez antibiotickej liečby. Ženy s miernejšími symptómami môžu uvažovať o domácej liečbe, ale opatrne!

Viac o téme: IbuprofenZápal močových ciestLiek proti bolesti
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9