Nepríjemný pocit, ktorý zažil takmer každý: Mravčenie v rukách ako nebezpečný problém?

Zdroj: gettyimages.com
2018-05-21 05:55:00

Stalo sa to už takmer každému. Ten pocit brnenia až mravčenia sa objaví náhle bez zjavného podráždenia nervov vonkajším podnetom. Alebo ho očakávame, ak sme dlho sedeli na jednej nohe alebo sme zaspali v podivnej polohe a priľahli sme si ruku. Čo vlastne brnenie spôsobuje a kedy ide o symptóm niečoho nebezpečnejšieho?


Prechodný pocit, no môže trvať aj roky

Niektorí z nás sa nevedia dočkať, kým „behanie mravcov“ skončí. Nepríjemné pichanie dokáže znepríjemniť prácu, ochromiť nás na pár sekúnd. Ten, ktorý nezažil chronické brnenie si asi ťažko predstaví, čo to môže spôsobiť.

Čítajte tiež: Spoliehate sa na solárium? Slová experta, z ktorých budete mať husiu kožu!

Parestézia, ako sa odborne mravčeniu v končatinách hovorí, však nie je iba o povestnom brnení. Tento „proces“ sa prejavuje aj bolestivým, svrbivým pocitom, ako keby sa človek spálil.

Prečo mravčenie vzniká?

Najčastejšou príčinou, ktorá nie je život ohrozujúca je tá, kedy ide o útlak nervov. Stáva sa to na miestach, kde nerv prechádza pod kožkou veľmi blízko a je zároveň blízko kosti. Preto sa napríklad uprostred noci zobúdzame na brnenie rúk, prstov či nôh. Brnenie je vlastne „prebúdzanie“ sa utlačeného nervu, do ktorého sa opäť dostáva kyslík a živiny, ktoré mu pomáhajú pracovať.

Horšie je to v momente, kedy prichádza k dlhodobému stlačeniu nervov. To môže spôsobiť rôzne ochorenia, z ktorých možno pár poznáte. Asi najznámejší je syndróm karpálneho tunela. Ten sám o sebe nevzniká „priľahnutím“, ide tiež o stlačenie nervov, ku ktorému príde pravidelnou činnosťou, napríklad pri práci na klávesnici a s počítačovou myšou.

Brnenie je symptómom horších ochorení

O inom je chronická parestézia. Tá je príznakom ťažších ochorení, medzi nimi mozgovou mŕtvicou, zúžením ciev či cukrovky.

Ak pacient prekonal mozgovú mŕtvicu, je možné, že spôsobila trvalé alebo dočasné brnenie na určitej časti tela.

Raynaudov syndróm – je ochorenie, ktoré oslabuje prietok krvi v drobných cievach na koncoch prstov rúk alebo nôh. Zúžením cievy prichádza k ischémii – nedostatku kyslíka v tkanivách, tým sa cievne steny oslabujú, sú nahradzované jazvami tkaniva. Najčastejšie to končí stratou citlivosti v prstoch.

Mravčenie môže byť príznakom cukrovky, kde vytvára diabetickú neuropatiu. Je to spôsobené odumieraním ciev, ktoré zásobujú nervy krvou.

Kedy treba zájsť za lekárom?

Ak vám mravčenie spôsobuje iba divná poloha v spánku a rýchlo odznie, netreba si robiť starosti. Horšie to je vtedy, ak sa pridružia iné príznaky.

Ak sa k brneniu pridajú bolesti, mali by ste sa rozhodne poradiť sa s lekárom. Že sa niečo skutočne deje by mali predpovedať aj iné symptómy - pocity úzkosti, vyrážky, svalové kŕče, citlivosť na dotyk. Brnenie môžete pociťovať v prípade závažných ochorení pri chôdzi alebo aj pri bežných denných úkonoch.

Život ohrozujúce sú tieto symptómy: strata vedomia, zmätenosť, strata kontroly nad močovým mechúrom, závraty, nezrozumiteľná reč či strata sily v končatinách.

Rozhodne by ste mali lekára navštíviť, ak ste predtým utrpeli poranenia krku, chrbta či hlavy.

Brnenie sa liečiť dá

Ak je spôsobené iba dočasným útlakom nervu, postačí masírovanie postihnutého miesta, aby sa obnovil krvný obeh. Ak je to chronická parestézia, cieľom je liečba. Na mierne príznaky by mal údajne postačiť liek na bolesť.

Horšie je to v momente, ak sú symptómy častejšie a horšie. Lekár by vám mal predpísať buď antidepresíva, ako doplnok niektoré vitamíny. Pomôcť by mohli aj masáže či alternatívna cesta vo forme akupunktúry.

2018-05-21 05:55:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia