Útok „tichého vraha“: Mýtus, ktorému pacienti s vysokým krvným tlakom slepo veria

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-05-14 21:30:00

Vysokému krvnému tlaku (artériovej hypertenzii) sa v medicíne hovorí aj tichý vrah. Jeho prejavy sú často málo výrazné a zvyknú sa pripisovať iným ochoreniam. Pokiaľ sa však vysoký krvný tlak cielene nesleduje a nelieči, môže sa prejaviť až cievnou príhodou vo forme mozgovej porážky alebo srdcového infarktu či vážnym poškodením obličiek, varuje nezisková organizácia Únia pre zdravšie srdce.

 

Podľa nej neexistuje žiadna iná choroba, ktorá by bola tak ľahko rozpoznateľná a pritom tak často nepoznaná alebo nesprávne liečená. Za najdôležitejšie preto považuje pravidelné meranie tlaku. Za hypertenziu sa považuje opakované alebo pretrvávajúce zvýšenie krvného tlaku - podľa definície na hodnoty 140/90 Torrov a vyššie.

Čítajte viac: Kefír je nápoj dlhovekosti: Nový dôkaz o účinku na krvný tlak, toto ste o ňom netušili!

„Ak vysoký krvný tlak nie je dostatočne kontrolovaný, postupne stúpa. Neliečená alebo nesprávne liečená hypertenzia ohrozuje hypertonika množstvom potenciálnych komplikácií, ktorým je možné predísť, ak krvný tlak kontrolujeme,“ hovorí prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti Slavomíra Filipová.

Zákaz pohybu? Nepravdivá fáma!

Upozorňuje však, že lieky nestačia a potrebná je aj zmena životosprávy. „Ľudia s vysokým krvným tlakom nemajú zakázaný aktívny pohyb, práve naopak,“ konštatuje. Hypertonikom odporúča najmä nesúťažné športy ako beh, chôdza alebo plávanie. Zároveň radí vyhnúť sa negatívnemu stresu a fajčeniu. "Ak ide o fajčiara, prestať fajčiť predstavuje najúčinnejší bod v zmene životného štýlu,“ hovorí.

Okrem toho radí dodržiavať tri jednoduché rady, ktoré vychádzajú zo stravy obyvateľov Stredomoria. „Každý deň sa hýbať, jesť ovocie, zeleninu, strukoviny, obilniny. Raz týždenne ryby, biele mäso, vajíčka, sladké. Sem-tam k tomu červené víno, ale s mierou. A len raz mesačne červené mäso,“ menuje. Zároveň pripomína, že najlepšie sú čerstvé potraviny, nie spracované.

Už tento týždeň, vo štvrtok 17. mája, si môžu záujemcovia v rámci kampane #pretozetitohovorim nechať vo vybraných lekárňach bezplatne zmerať tlak.


Tagy:
mýtus meranie krvného tlaku

2018-05-14 21:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia