Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Máte biele škvrnky na nechtoch? Lekárka prezradila, čo znamenajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

Biele škvrnky na nechtoch vyzerajú ako estetický kaz. Pravdou však je, že môžu signalizovať aj zdravotný problém. Kožnej lekárky Denisy Dostálovej z Polikliniky Radlinského v Bratislave sme sa spýtali, prečo vznikajú.

Niektorí ľudia majú biele škvrny takmer na všetkých nechtoch. Hovorí sa, že sú spôsobené nedostatkom minerálov a vitamínov v tele, podľa odborníkov však tento problém až tak často s výživou nesúvisí.

Čítajte viac: Najväčšie mýty o rakovine kože neplatia: Zmeny, ktoré varujú ešte pred vznikom choroby!

Lekári ho poznajú pod názvom leukonýchia a jeho príčinou je poranenie nechtového lôžka počas rastu nechtu. Niekedy stačí iba slabý úder, zahryznutie do nechtu či agresívnejšia manikúra, aby sa škvrnka vytvorila.

Foto: Gettyimages.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Gettyimages.com  (Zdroj: gettyimages.com)

Ak sú však nechty fľakaté až príliš, môže ísť aj o vážnejší zdravotný problém, napríklad nízku hladinu bielkovín v krvi, cirhózu pečene, ale aj problémy so srdcom či obličkami. V prípade, že vás biele škvrnky trápia často, mali by ste navštíviť lekára, ktorý určí bližšiu diagnózu na základe množstva či tvaru a rastu fliačikov. 

Názor lekárky

„Leukonýchia, známa aj ako mliečne škvrny alebo biele nechty, je termín pre bielu dyskoloráciu nechtových platničiek. Zvyčajne je neškodná a často býva zapríčinená drobnými poraneniami nechtového lôžka, v tom prípade škvrny spontánne vymiznú, ako necht odrastie. Leukonýchia sa delí na parciálnu (bodkovitú a čiarkovitú) alebo totálnu. Totálna leukonýchia môže byť prejavom závažných ochorení: zápal pľúc alebo iné ochorenia sprevádzané vysokými febrilitami, ochorenia srdca, zlyhanie pečene, obličiek. Môže byť tiež prejavom intoxikácie arzénom, olovom a inými ťažkými kovmi. Parciálna leukonýchia môže byť okrem drobných tráum (klopkanie nechtami o podložku, šport, trieska...) zapríčinená aj neprimeranou manikúrou, môže byť prejavom alergie na umelé nechty, laky, vedľajším nežiaducim efektom liečby sulfonamidami, chemoterapie ako aj deficitom minerálov (železo, zinok), vitamínov a proteínov v tele,“ vysvetľuje dermatologička Denisa Dostálová z Polikliniky Radlinského v Bratislave.

Viac o téme: Škvrny na nechtochLeukonýchia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9