VIDEO, ktoré vydesilo pol milióna ľudí: Pozrite sa, ako vyzerajú pľúca 20-ročného fajčiara!

Pľúca fajčiara s rakovinou verzus zdravé pľúca.
Zdroj: Facebook/Amanda Eller
2018-05-10 13:00:00

Hoci si mnohí fajčiari uvedomujú riziko vyplývajúce zo závislosti, s cigaretami nevedia skoncovať. Často viac veria svojim výhovorkám, než dôkazom. Impulzom zmeny by pre nich mohlo byť video, ktoré na Facebook pridala zdravotná sestra Amanda Ellerová zo Severnej Karolíny. Je také odstrašujúce, že ho zdieľalo viac ako pol milióna ľudí.

 

Na videu vľavo vidno čierne, rakovinou napadnuté pľúca ťažkého fajčiara, ktorý spotreboval škatuľku cigariet denne počas 20 rokov. Vpravo sú zobrazené pľúca zdravého človeka. „Ešte stále chcete fajčiť?“ pýta sa Amanda Ellerová, ktorá video na Facebooku zverejnila.

Čítajte viac: Hrozivý dôsledok fajčenia na imunitu: TEST, ktorý okamžite odhalí smrteľné riziko

Kým fajčiarove pľúca sú čierne od dechtu, normálne pľúca majú červeno-ružovú farbu. Pľúca sa odlišujú aj v elasticite. Zdravé pľúca sú oveľa pružnejšie a majú väčšiu kapacitu počas simulácie nádychu.

Škodí aj jediná cigareta denne

Podľa odborníkov môže mať neblahé zdravotné následky aj občasné fajčenie. Už jediná cigareta denne výrazne zvyšuje zdravotné riziko – šanca, že budete trpieť kardiovaskulárnym ochorením alebo dostanete mŕtvicu, rastie o približne 50 percent. Zdravotný efekt je podobný, ako keď každý deň vyfajčíte škatuľku cigariet (20 cigariet), tvrdia vedci z UCL Cancer Institute na University College London.

Rakovina pľúc a priedušiek na Slovensku

Jedným z najobávanejších dôsledkov fajčenia ja rakovina pľúc. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) počet prípadov onkologických ochorení za posledné roky stúpa. „V rokoch 2006 až 2010 to bolo priemerne 30 000 prípadov ročne. V nasledujúcich piatich rokoch sa očakáva nárast do 35 000 prípadov ročne,“ spresňuje Boris Chmel, hovorca NCZI.

„Zhubný nádor priedušiek a pľúc u mužov patrí medzi päť najčastejších onkologických ochorení. V rokoch 2011 – 2015 predstavoval 12,1 percenta z celkového počtu novodiagnostikovaných onkologických ochorení u mužov. U žien je to 4,4 percenta. Za posledných 20 rokov má výskyt ochorenia u mužov klesajúci trend. Naopak, u žien ide o rastúci trend,“ dopĺňa.


Tagy:
rakovina pľúc Amanda Eller pľúca fajčiara

2018-05-10 13:00:00  |  Foto: Facebook/Amanda Eller  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia