Ako sa žije na Slovensku? Zlá situácia v zdravotníctve, samé choroby a nízka miera prežitia!

Zdroj: gettyimages.com
2018-05-04 06:00:00

Na Slovensku treba zlepšiť kvalitu života! Asociácia slovenských kúpeľov (ASK) bije na poplach a žiada o skvalitnenie zdravia slovenského obyvateľstva a taktiež zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Čo sa týka kvality života, Slovensko patrí medzi krajiny s najhoršou situáciou!


Chcú skvalitniť zdravie obyvateľstva

Programové vyhlásenie vlády obsahuje aj v jeho novej verzii informácie o štátnej podpore kúpeľníctva. Najdôležitejšiu podporu však vidia odborníci v dostupnosti kúpeľnej starostlivosti a v podpore preventívnych programov.  Asociácia slovenských kúpeľov prichádza s viacerými  programami, ktoré môžu zvýšiť kvalitu života občanov v dobrom zdraví. 

Čítajte tiež: Tajný škodca, ktorý ničí kĺby: Za bolesťami v kolenách môže byť nenápadný vinník

Podpora slovenského kúpeľníctva má v programovom vyhlásení vlády svoje miesto.

Asociácia slovenských kúpeľov (ASK) predložila ešte v roku 2016 niekoľko podnetov, ktoré by pomohli skvalitniť zdravie obyvateľstva a zlepšili by dostupnosť zdravotnej starostlivosti. V oblasti financií to boli požiadavky, ktoré sa týkajú novelizácií daňových predpisov. Tie zatiaľ vláda neakceptovala, okrem možnosti skrátenia odpisovania majetku kúpeľov pri splnení striktných podmienok. To do istej miery vytvára zdroje pre rozvoj kúpeľov.

S cieľom zlepšenia zdravotného stavu obyvateľov ASK navrhuje zvýšiť objem výdavkov na kúpeľnú starostlivosť. V súčasnej dobe je to 0,6 % z výberu poistenia, pričom ASK navrhuje zvýšiť tento objem na 2 %. Oporou pre tento návrh je medziročné zvyšovanie výberu zdravotného poistenia za posledných 5 rokov až o 11 %.

Pre porovnanie s krajinami OECD: percentuálny podiel výdavkov na farmaceutické produkty a zdravotnícke pomôcky je na Slovensku na úrovni 26,4 % z celkových výdavkov na zdravotnú starostlivosť, oproti 16,6 % priemeru krajín OECD. Pritom päť najlepších krajín OECD má výdavky na lieky na úrovni 8 % z celkových výdavkov na zdravotníctvo! Keby sa znížili výdavky na lieky, ktoré patria k najvyšším v Európe na obyvateľa, len o 1 %, mohli by sa efektívne využiť na významné skvalitnenie dostupnosti a kvality liečebných pobytov a kúpeľnej starostlivosti, čo by prispelo k významnému skvalitneniu zdravotného  stavu obyvateľstva.

Zdraví nie sme ani do 55 rokov

Údaje zo štatistík OECD o kvalite života podľa dĺžka dožitia v zdraví (HLY index) ukazujú, že Slovensko patrí s priemernou dĺžkou 52,4 (u mužov) a 52,1 (u žien) medzi krajinami OECD na najnižšie miesta, z EÚ je na tom horšie len Litva a Portugalsko.                                             

Priemer krajín OECD je pritom 62 rokov. Pritom počet návštev u lekára u nás ročne je 11,3 návštevy na obyvateľa  oproti priemeru OECD, kde je to 6,4 návštevy.

Základným problémom je nastavenie zdravotníckeho systému, v ktorom stále vládne prioritizácia akútneho, urgentného zásahu v prípade ochorenia, teda liečebná starostlivosť podporená aj vysokými výdavkami na lieky,“ hovorí MUDr. Janka Zálešáková, predsedníčka ASK. „Pritom omnoho účinnejšia je stratégia projektov zdravotnej prevencie pre predchádzanie ochorení a tiež programy špecializovanej rehabilitácie, ktoré by preukázateľne vrátili a  predĺžili pacientovi kvalitu jeho života a znížili výdavky na ďalšiu liečbu.“

Nové preventívne programy

O tom, ako by v praxi mohli vyzerať preventívne programy na zlepšovanie kvality života rokovala Asociácia slovenských kúpeľov s VŠZP, pričom už dnes možno hovoriť o prvom pozitívnom kroku. Je ním liečebno-preventívny nefarmakologický program pre dospelých pri funkčných poruchách pohybového aparátu spojených s bolesťou v uznaných prírodných liečebných kúpeľoch a kúpeľných liečebniach, ktorý získal názov Škola chrbta.

Sú to 10 dňové pobyty určené pre záujemcov nad 18 rokov, ktorí majú opakované problémy zo strany chrbtice a chcú sa naučiť správne a bez bolesti hýbať pri bežných denných činnostiach, odstrániť nesprávne stereotypy pri držaní tela a získať ďalšie užitočné skúsenosti a rady. Na tieto pobyty bude prispievať samoplatcom aj poisťovňa preplácaním časti zdravotníckych úkonov a znížená bude aj suma na pobyt zo strany kúpeľov.

Druhým preventívnym programom bude program zameraný na obezitu u dospelých, ktorá je rizikovým faktorom mnohých často sa vyskytujúcich chorôb.

Podobne, ako v predchádzajúcom liečebno-preventívnom projekte sa aj tu sa bude liečebný pobyt zameriavať na odstraňovanie zlozvykov, výuku správnych spôsobov stravovania a zvýšenia pohybovej aktivity, súčasťou pobytu budú aj liečebné terapie zamerané na špecifické problémy ľudí s nadváhou a  obezitou.

Obidva tieto projekty sú už v procese dolaďovania podrobností medzi VŠZP, ASK a jednotlivými kúpeľmi tak, aby už v najbližších týždňoch benefity liečebno-preventívnych pobytov mohli využívať aj pacienti.

Rehabilitácia v kúpeľoch

Slovenské kúpele majú veľmi dobré možnosti ponúkať ústavnú rehabilitačnú starostlivosť. Na Slovensku klesá počet rehabilitačných lôžok v nemocniciach a je ich evidentný nedostatok. Slovenské liečebné kúpele sú pripravené ich nahradiť.

Fotogaléria

2018-05-04 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia