Na Slovensko opäť padá piesok zo Sahary: Zisťovali sme, či nám hrozí zdravotné riziko

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-27 06:00:00

Čoraz častejšie od meteorológov slýchame, že vietor na naše územie privial piesok zo Sachary, čo si ako prví všimnú vodiči, ktorým zapráši auto. Vyšetrenie zaujímalo, či môžu mať tieto drobné čiastočky piesku nejaký vplyv na zdravie a dráždiť dýchacie cesty.

Podľa docentky Kvetoslavy Koppovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR v Banskej Bystrici môže byť piesok zo Sahary, ktorý sa k nám dostáva vzdušnými prúdmi za vhodných meteorologických podmienok z púštnych oblastí, zdravotne rizikový, pretože prispieva k znečisteniu ovzdušia prachovými časticami.

Čítajte viac: Slovensko čakajú apokalyptické roky: Nastanú pekelné letá, varuje klimatológ

„Zo zdravotného hľadiska má pobyt v zaprášenom prostredí dráždivé účinky na dýchacie cesty a oči, čo sa prejavuje kýchaním, kašľaním, nádchou a rezavými pocitmi očí. Čím je zaprášenie ovzdušia intenzívnejšie, tým viac sa tieto obranné mechanizmy uplatňujú, a to aj u ľudí bez zdravotných problémov,“ vysvetľuje lekárka.

Čítajte viac: Slovenský klimatológ vyvrátil najväčší mýtus:  Čo sa stane, ak budeme mať mobil zapnutý počas búrky!

Dodáva, že na toto znečistenie citlivejšie reagujú osoby alergické na prach, ľudia trpiaci astmou a chronickou obštrukčnou chorobou pľúc či deti. Opatrní by však mali byť aj nositelia kontaktných šošoviek.

Preventívne opatrenia

V prípade nadmerného znečistenia ovzdušia lekárka radí „obmedziť dobu pobytu vonku, skrátiť vetranie obytných miestností, nesušiť vonku odevy, obmedziť fyzickú námahu a tým aj intenzitu pľúcnej ventilácie. Prach, ktorý prenikne do vnútorných priestorov bytov, neodstraňovať zametaním, ale vytieraním navlhko.“

„Individuálne pomôže zvlhčovanie slizníc, zvýšený príjem čistej pitnej vody, ako aj zvlhčovanie nosnej sliznice. Z hľadiska zníženia dráždenia očí sú vhodné slnečné okuliare a používanie zvlhčujúcich očných kvapiek,“ dopĺňa docentka Koppová.

Padá niekoľkokrát za rok

Ako uviedol pre portál Topky.sk meteorológ Pavel Matejovič, piesok zo Sahary bude na na našom území prítomný aj tento týždeň. „Do našej oblasti prenikajú rôzne vzduchové hmoty, ktoré majú špecifické vlastnosti, rozhoduje o tom rozmiestnenie tlakových útvarov a prevládajúce prúdenie vzduchu. V priebehu roka sa niekoľkokrát stane, že k nám prenikne vzduch aj zo Sahary,“ ozrejmil meteorológ s tým, že piesok môže obsahovať aj drobné častice prachu, ktoré sa do vzduchu dostávajú pri piesočných búrkach a silných výstupných vzdušných prúdoch. „Vzdušné prúdy drobné zrnká piesku vynesú veľmi vysoko a atmosférickým prúdením sa potom dostanú aj k nám,“ spresnil.

Fotogaléria


Tagy:
prach piesok zo Sahary

2018-04-27 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia