Sladkosti sú pre mnohých dopingom, bez ktorého si nevedia predstaviť deň. Ale zamysleli ste sa už nad tým, čo všetko ich zvýšenou konzumáciou riskujete? Napríklad zdravie.
Sladkým pochúťkam sa dá len ťažko odolať, no vedci majú pádny argument, prečo by sme tak mali urobiť. Cukor totiž chutí aj rakovinovým bunkám, uvádza nemecký portál Nachrichten.zentrum-der-gesundheit.de.
Čítajte viac: Najčudnejšia výhoda, o akej ste kedy počuli: Túto genetickú anomáliu má až pätina ľudí!
Podľa štúdie zverejenej v magazíne International Journal of Cancer môže cukor zvyšovať pravdepodobnosť recidívy onkologického ochorenia v oblasti hlavy a krku, pričom jeho návrat môže byť ešte agresívnejší. Týka sa to predovšetkým nádorov ústnej dutiny, hrtana, pier, ale aj priedušnice.
Najrizikovejšie sú hlava a krk
Americkí vedci z University of Illinois analyzovali jedálniček vyše 400 pacientov po liečbe rakoviny v oblasti hlavy a krku. Ich stravovacie návyky sledovali 26 mesiacov, po ktorých zistili, že u 17 percent pacientov došlo k recidíve ochorenia a 42 pacientov na rakovinu zomrelo. Sedemdesiat ďalších zomrelo z dôvodu inej príčiny.
Vedci si všimli, že recidíva ochorenia a riziko skoršieho úmrtia sa z väčšej miery týkali tých, ktorých jedálniček bežne zahŕňal sacharidy (obyčajný biely cukor, fruktózu, maltózu či laktózu). Títo ľudia mali tiež zvýšené riziko úmrtia na iné druhy chorôb.
Za vysokú spotrebu sacharidov vedci označili 4,4 porcie denne (jedna porcia zodpovedá jednej polievkovej lyžici cukru, džemu, polovici šálky zmrzliny alebo jednej šálke sladenej limonády). Za nízku spotrebu považovali 1,3 porcie denne.
Pacienti s nádorovým ochorením úst, ktorí konzumovali priveľa sacharidov, zomierali najčastejšie. Pri rakovine hltana sa však žiadny vzťah s konzumáciou cukru nepotvrdil. Vo všeobecnosti bola úmrtnosť na rakovinu spojená s vysokým príjmom cukru riziková pri prvom až treťom štádiu rakoviny, pri štvrtom na úmrtnosť vplyv nemala.
Podľa profesorky Anne E. Arthurovej, odborníčky na výživu, to však neznamená, že by bol priamo cukor príčinou smrti týchto pacientov a ďalšie štúdie by sa mali zamerať na to, či môže mať znížená konzumácia sacharidov protektívny účinok a zvyšuje šance na prežitie onkologických pacientov.