Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Vplyv usadenín na jednotlivé telesné orgány: Nánosy odpadu dokážu zamávať s celým telom!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

V ľudskom tele sa nachádzajú usadeniny, ktoré vznikajú z nestrávenej a nestráviteľnej potravy, teda z prejedania. Aj vy jete veľa, často a rýchlo? Žalúdok ešte nestrávil jednu dávku jedla a už dostáva ďalšiu, na čo však nie je stavaný. Tráviace ústrojenstvo si nemá kedy oddýchnuť a vyčistiť sa.

Za roky sa v tele človeka nahromadilo veľké množstvo usadenín, celkovo predstavujú dva-tri kilogramy, u niekoho možno viac. Len si zhmotnite tie kilá na nejakom príklade. Poťažkajte si v ruke dve-tri kilá kameňov, aby ste si uvedomili, aký objem záťaže nosíte v tele. Keď vás kamene začnú ťažiť, viete ich odhodiť, ale skúste odhodiť usadeniny.

Čítajte tiež: Jedno vajce denne či týždenne? Vieme, koľko ich môžete zjesť, aby ste neohrozili srdce!

Zvyšky jedla sa usadzujú najmä v hrubom čreve a pôsobia toxicky. Okrem toho majú vplyv na oslabenie žalúdka, žlčníka, pankreasu či ciev. Najprv si povieme, ako ovplyvňujú zdravie.

Usadeniny v žalúdku

Žalúdočná sliznica je u dospelého človeka zvyčajne matná, hoci by mala byť lesklá. Je to dôsledok zvyškov nestrávenej potravy v žalúdku.

„Usadeniny úplne zaizolujú časť sliznice, a vzniká silné povrchové napätie. Nečistoty bránia žalúdočným šťavám prestúpiť do žalúdočnej dutiny. Namiesto toho, aby sa šťavy zapojili do tráviaceho procesu, začnú atakovať žalúdočnú stenu. Z človeka sa stáva pacient, ktorý si sťažuje, že po jedle má oheň v žalúdku. To sú príznaky zápalu žalúdočnej steny. Potom je už len krok k zahniezdeniu helikobaktera a žalúdočnému vredu,“ vysvetľuje MUDr. Oto Sova CSc., vedec a biochemik zo spoločnosti BOOS BS.

Kŕče po jedle a žlčník

Nánosmi sa upchávajú aj vývody žlčníka. Prejavuje sa to tak, že pacienti sa sťažujú na kŕče po jedle. Ultrazvukové či röntgenové vyšetrenie však nánosy nezachytí. Pre ultrazvuk alebo röntgenové lúče majú totiž rovnakú priepustnosť ako okolité tkanivo. Pacient zvyčajne dostane iba lieky na uvoľnenie kŕčov. 

„Až trápený žlčník prestane pracovať, žlč sa v ňom zahustí a žlčové kyseliny sa vyzrážajú. Vytvorí sa tak žlčníkový piesok, neskôr kamene. To už ale pacient smeruje na operačný stôl,“ dopĺňa doktor Sova.

Ako ďalej dodáva, významnej časti pacientov sa aj po operácii proces usadzovania opakuje v žlčovodoch pečene, čo môže ústiť do trvalého poškodenia pečene.

Pankreas a črevá

Masa usadenín môže upchať aj vývod pankreasu. A ten, keď sa raz pokazí, je to navždy. Významné pankreatické enzýmy, ktoré dočisťujú potravu, sa tak pre usadeniny nemusia dostať do čriev. Pre človeka to znamená nedostatočné trávenie, bolesti a nadúvanie. Náhradné enzýmy v tabletkách problém natrvalo nevyriešia. Najviac usadenín sa ale udomácňuje v črevách, konkrétne v črevných klkoch. Črevá strácajú svoju pružnosť, menia sa na fekálny sklad kvasiacich a zahnívajúcich zvyškov potravy. Živiny sa cez takéto črevo vstrebávajú ťažšie, človeka prenasleduje pocit hladu a po nekontrolovanej strave priberá.

Stres a depresia sú
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nebezpečné nánosy na cievach

Rovnaký obraz sa odohráva aj na stenách ciev, kde sa na nich lepí cholesterol, kyselina močová, kreatinín či bilirubín, ba aj bielkoviny krvnej plazmy. Zdravé cievy regulujú krvný tlak, plynulé prúdenie krvi a rozvádzajú pulz – nárazy krvi zo srdca do najtenších kapilár. Cievy s usadeninami tak strácajú pružnosť a nezvládajú svoju funkciu. Zastúpi ich síce srdce, ktoré pracuje s vyšším nasadením, výsledkom je ale vysoký krvný tlak, súčasné a veľmi bežné civilizačné ochorenie.

Odnesú si to aj kĺby

Tak je to aj s kĺbami. Ak sa zanesú kĺbové štruktúry, chrupavka nedostane potrebnú výživu a prestane sa jednoducho obnovovať. Chrupavkovitá vrstva sa vysuší, kosti sa začnú o seba odierať a vzniká bolestivá artróza, ktorá postihuje ako mužov, tak aj ženy. Úlohu zohráva genetika, ale hlavne životospráva a životný štýl. Častejšie artrózou trpia ľudia, ktorí prijímajú veľa purínov, nachádzajúcich sa napríklad v tučnom mäse a zároveň zanedbávajú pohyb. Kedysi sa táto choroba nazývala chorobou kráľov. Dnes to už však neplatí.

Saponíny sú ako mydlo

Čo s tým? Organizmus zanesený usadeninami sa dá vyčistiť rastlinnými saponínmi. Saponíny sú látky, ktoré spôsobujú zníženie povrchového napätia. Ich názov je odvodený z latinského slova sapor, čo znamená mydlo. Po pretrepaní s vodou saponíny dokonca aj penia ako mydlo.

„Upratujú, zametajú usadeniny zo stien žalúdka, čriev, ciev a vnútorných orgánov.   Pritom organizmu neškodia a nepôsobia toxicky. Keď sa poobzeráme po rastlinnej ríši, saponíny obsahuje hrach, fazuľa, paradajka, zemiaky, špargľa a ovocie. Sú to však veľmi nízke dávky, ktoré organizmus dôkladne nevyčistia,“ prízvukuje doktor Sova z BOOS BS.

Najvyšší obsah saponínov obsahuje rastlina Yucca

Výskumami vedci zistili, že najvyšší obsah saponínov má Yucca shidigera. Je to palma, vysoká 60 až 80 centimetrov, ktorá rastie v púšťach Utahu v Spojených štátoch amerických. Indiáni ju považujú za strom života. Darí sa jej na slnku, ale aj v mínusových teplotách. Je veľmi odolná a znesie teploty od -15 do +50 °C.

Rastlina Yucca. (Foto: gettyimages.com)
Zobraziť galériu (3)
Rastlina Yucca. (Foto: gettyimages.com)  (Zdroj: gettyimages.com)

Už v roku 1987 boli uverejnené závery z výskumu tejto rastliny.

„Prišlo sa na to, že rastliny žijúce v extrémnych výkyvoch teplôt obsahujú vysoké percento saponínov. A tieto látky z Yuccy shidigery veľmi rýchlo prenikajú do orgánov, pomáhajú znižovať povrchové napätie a tým čistia jednotlivé orgány tela,“ opisuje doktor Sova, ktorý sa výskumom saponínov venuje už 27 rokov.

Prírodné saponíny obsahujú steránové a terpénové saponíny, v pomere 1 : 1.  Steránové saponíny majú veľkú molekulu, a preto sa nevstrebávajú z tráviaceho traktu do krvi. Očisťujú tráviaci trakt. Tráviaci trakt má ale oveľa menšiu plochu ako je plocha všetkých ciev, nervov a svalov. Nové poznatky si preto podľa vedca, doktora Sovu, vyžadujú, aby zloženie saponínových prípravkov malo viac terpénových saponínov, čo súčasná veda už dokáže špeciálnou patentovanou technológiou. Čím sa prípravky s vyšším obsahom terpénových saponínov stávajú omnoho účinnejšími.

Dôležitá aj prevencia

Proti usadeninám je dobrou prevenciou racionálny spôsob života. Aby strava obsahovala až 55 % zeleniny a ovocia, iba 20 % bielkovín. Doprajte si veľa vody, nefajčite, nepite sladené nápoje ani alkohol. Nezabudnite ani na šport. Ak ste športový antitalent, skúste aspoň každý večer chôdzu. Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale aj chôdza je šport a je veľmi účinná.  Očista saponínmi je veľmi prospešná nielen na jar. Dá sa robiť v ktoromkoľvek ročnom období a aj niekoľkokrát do roka. Postaví na nohy nielen vaše telo, ale aj myseľ.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9