Hrozivý dôsledok fajčenia na imunitu: TEST, ktorý okamžite odhalí smrteľné riziko

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-23 11:05:00

Fajčenie je zlozvyk s ďalekosiahlymi následkami. Nielenže ohrozuje zdravie osoby, ktorá prepadla nikotínovej závislosti, ale ukazuje sa, že má vplyv aj na jej najbližších. Podľa odborníkov sú deti fajčiarov menej odolné voči nákaze meningokokmi. V článku sa dočítate, ako sa nebezpečná infekcia prejavuje.

 

Deti fajčiarov majú po nákaze meningokokmi väčšie riziko, že sa u nich choroba rozvinie. Asi desatina populácie vírus prenáša, ale sama neochorie, uviedla Pavla Krížová z českého Národného referenčného laboratória pre meningokokové nákazy na tlačovej konferencii k Svetovému dňu meningitídy, ktorý pripadá na 24. apríla.

Čítajte viac: Infekcia, pri ktorej ide o každú minútu: Typickým prejavom je stuhnutá šija

Vyplýva to zo štúdie, v ktorej sa lekári podľa Krížovej zamerali na faktory ovplyvňujúce to, či sa človek po nakazení stane prenášačom alebo sa u neho choroba rozvinie. Okrem fajčenia sú rizikovými faktormi aj psychické a fyzické vypätie, prechladnutie, úzky kontakt a bozkávanie alebo účasť na hromadných akciách.

Čítajte viac: Zabudnutá choroba, ktorá sa šíri kašľom: Najprv sa podobá na chrípku, potom vycerí zuby

 

„Ak fajčil jeden z rodičov, tak pravdepodobnosť, že sa ochorenie vyvinie u dieťaťa, bola trojnásobná. Ak obaja, tak osemnásobná,“ vysvetlila Krížová. Dym podľa nej narúša sliznice horných dýchacích ciest a meningokoky majú jednoduchší vstup, aby sa sliznicou dostali do krvného riečiska. Podobne zvyšuje riziko napríklad púštny piesok v Afrike.

Škvrny na koži ako varovný signál

Zákernosť choroby spočíva podľa odborníkov v tom, že sa rozvinie veľmi rýchlo a v prvých fázach ju neodhalia ani laboratórne testy. Chorý je najskôr ospalý, pridáva sa horúčka, podráždenosť, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, zvracanie a lekár často nemá podozrenie na vážnu chorobu. „Špecifickým príznakom sú škvrny na koži, ktoré sa zlievajú do väčších plôch. Objavujú sa po 12 až 15 hodinách,“ vysvetlil vedúci českého Ústavu epidemiológie a ochrany verejného zdravia Rostislav Maďar.

Najvyššia chorobnosť je podľa Krížovej u detí do jedného roka veku, ďalej u detí do štyroch rokov a mladých medzi pätnástym a devätnástym rokom. Rodičia by si podľa Maďara mali všímať horúčky, nadmernú spavosť a nezvyčajné správanie. Kým malé deti sa dostanú do nemocnice v priemere za 14 hodín od prvých príznakov, tínedžeri až za 22 hodín.

Treba volať sanitku? Odhalí to tento test!

Jednoduchým testom je podľa Maďara položenie pacienta na rovnú podložku a pritiahnutie jeho hlavy k hrudníku. Ak to bude preňho bolestivé a samovoľne ohne nohy v kolenách, mali by ste volať sanitku. V prípade, že už sa objavila vyrážka, radí pritlačiť na ňu pohári. Ak pod tlakom červené škvrny nezmiznú, môže ísť o meningitídu.

Meningitítu spôsobujú meningokoky, pneumokok či baktérie. Vyvolávajú zápal mozgových blán, infekciu miechy či krvi. Následky bývajú veľmi vážne. Patrí k nim strata sluchu, amputácia končatín či zlyhávanie orgánov. Podľa lekárov predstavuje jedinú účinnú ochranu očkovanie. Podstúpiť ho môžu už deti od dvoch mesiacov.

Fotogaléria


Tagy:
fajčenie meningitída meningokoky

2018-04-23 11:05:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia