Najčastejšia chyba pri sprchovaní, ktorou si koledujete o veľa: Toto je správny spôsob hygieny!

Zdroj: gettyimages.com
2018-04-23 20:00:00

V poslednom čase sa čím ďalej tým viac zdôrazňuje potreba menej častej hygieny. Sprchovanie viackrát do týždňa by mohlo skôr uškodiť ako pomôcť. Tentokrát však odborníci hovoria konkrétnejšie o deštrukčných vplyvoch hygieny na ľudské zdravie!

Hoci kúpeľ či sprcha odstraňujú nepríjemný pot a zápach, majú aj svoju odvrátenú stránku. Zvyšujú riziko ochorenia, konkrétne infekcie. Prehnané sprchovanie znižuje hydratáciu pokožku, čoho výsledkom je suchá a popraskaná pokožka. Práve takto poškodená pokožka umožňuje vstup mikroorganizmov do ľudského tela, ako upozorňuje odborník na infekčné choroby Dr. Elaine Larson z Columbia University. Väčšina ľudí je presvedčená o tom, že sprcha ich zbaví potu a zároveň aj iných kožných ochorení, no v skutočnosti sa postará len o odstránenie zápachu, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Jednoduchý domáci test, ktorý ukáže pravdu: Takto odhalíte premnožené plesne v tele!

Dr C Brandon Mitchell, odborný lekár dermatológie na Univerzite Georgea Washingtona, dodáva, že sprchovacie gély a iné prípravky zbavujú pokožku prírodných olejov, ktoré môžu narušiť "dobré" baktérie, ktoré podporujú ľudský imunitný systém. Podľa Dr Mitchell je kúpanie raz alebo dvakrát týždeň zvyčajne postačujúce pre väčšinu.

"Denná sprcha nie je potrebná. Väčšina ľudí sa nadmerne sprchuje, čo nie je dobré. Naše telo je prirodzene dobre naolejovaný stroj, ktorý prichádza o olej častou hygienou,“ dodáva odborník.

Spôsob hygieny

Hrozí zvýšenie rizika infekcií. Taktiež si treba dávať pozor na spôsob sprchovania. Väčšina ľudí si osprchuje celé telo nejakým prípravkom. Chyba! Podľa odborníka by sme sa mali zamerať len na oblasti na tele, ktoré sa najviac potia a zapáchajú – oblasť podpazušia alebo nohy. Taktiež aj tí, ktorí majú suché vlasy – stačí, ak si ich budú umývať každých pár týždňov.

Dr Larson taktiež dodáva, že ľudia by sa mali sústrediť na časté umývanie rúk, ako aj na čistenie odevov, na ktoré sa zachytávajú odumreté bunky kože, aby sa znížilo riziko ochorenia.

Je to jednoznačné. Prehnané sprchovanie ničí dobré baktérie, vírusy a iné bunky, ktoré podporujú imunitný systém.

Fotogaléria

2018-04-23 20:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia