Vstávate kvôli práci skoro ráno? Koledujete si o katastrofálne zmeny v organizme!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-13 12:00:00

Pokiaľ chodievate cez víkend spávať oveľa neskôr ako zvyčajne, neprospieva to vášmu organizmu, aj keď si ráno prispíte, tvrdia autori americkej štúdie skúmajúcej zmeny rytmu medzi pracovným týždňom a víkendom, píše francúzsky denník Le Figaro.

Zmena biorytmu sa podľa odborníkov prejaví nepriaznivým stavom hladiny inzulínu, hormónu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi, ďalej zvýšením hladiny triglyceridov v krvi, ale aj zvýšeným rizikom obezity. Odborníci sa domnievajú, že viac škodí skoré vstávanie v pracovnom týždni, než víkendové vyspávanie. Zvlášť u tých jednotlivcov, ktorí chodia radšej neskoro spať.

Čítajte viac: Bojujete počas dňa s ospalosťou? Dôvod môže byť vážnejší, než si myslíte

Nutnosť skoro vstávať do práce u osôb, ktoré sú večer dlho do noci hore, vedie k narušeniu prirodzeného biologického rytmu. Ide o „pásmovú chorobu“, ktorá postihuje dve tretiny populácie, tvrdí profesor Till Roenneberg z Ústavu klinickej psychológie pri mníchovskej Univerzite Ľudovíta Maximiliána, ktorý tento termín vymyslel. Je to tak, ako keby sme každý víkend zmenili časové pásmo!

Čítajte viac: Spánok ako spúšťač temnej choroby: Najväčšia chyba, ktorej sa dopúšťame počas noci

Vedcov už dlho zaujíma, či sa vplyv „sociálnej pásmové choroby“ na organizmus podobá stavu, keď v noci málo alebo zle spíme. Je totiž známe, že tento typ narušenia zvyšuje riziko metabolickej nerovnováhy a obezity, zvyšuje krvný tlak a vedie k depresiám.

Pracovná rutina sa vám môže vypomstiť

„Laboratórne štúdie na ľuďoch ukázali, že keď sa zredukuje spánok, napríklad na štyri hodiny v noci, objavuje sa intolerancia glukózy, pri ktorej sa narúša vstrebávanie cukrov, ako aj neodolateľná chuť na tučné a sladké potraviny,“ vysvetľuje Clifford Sapere, profesor neurológie na Harvardovej univerzite v Spojených štátoch. Avšak štúdie na zvieratách tiež ukázali, že narušenie obvyklého rytmu vstávania a zaspávania, bez obmedzenia dĺžky spánku, môže mať rovnako nepriaznivý vplyv na metabolizmus. Vzniká teda otázka, aký vplyv má zmena rytmu na človeka.

Lekárka Patricia Wongová a jej kolegovia z lekárskej fakulty v Pittsburghu v Pennsylvánii študovali počas jedného týždňa spánkový rytmus 447 osôb vo veku od 30 do 54 rokov s bežnou pracovnou dobou. Títo ľudia cez víkend neskoro vstávali a chodili aj neskoro spať. Či už využili sobotňajší večer na posedenie s priateľmi alebo si len na ráno nenastavili budík, výsledok bol rovnaký: 85 percent ľudí sa cez víkend budilo neskôr než v týždni, v priemere o 44 minút. Pokusné osoby potom boli podrobené sérii krvných testov, aby sa overil vplyv zmeny rytmu na ich metabolizmus. Ukázalo sa, že pásmová choroba má na organizmus katastrofálny vplyv.

„Je to veľmi zaujímavá štúdia,“ hovorí profesor Sapere. „Ide o ojedinelý výskum človeka v jeho prirodzenom prostredí. Ukazuje, že tí, ktorí sa musia najviac prispôsobiť pracovnej dobe, sú náchylní k poklesu hladiny „dobrého“ cholesterolu, k zvýšeniu hladiny inzulínu a triglyceridov, ako aj k zvýšeniu hmotnosti a obvodu pása,“ dodáva.

Fotogaléria


Tagy:
spánok ospalosť vstávania

2018-04-13 12:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia