Metóda, ktorá dokáže rakovinu odhaliť včas, existuje: Zachránila by stovky životov ročne!

Ilustračné foto: Gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-17 06:00:00

Diagnózu, na ktorú každý deň zomrú tri ženy, počuť z úst lekárov na Slovensku čoraz častejšie. Podľa štatistík je rakovinou prsníka ohrozená každá desiata Slovenka. Mnohé z nich by sa mohli úspešne liečiť, keby dobre poznali možnosti prevencie.

Jednou z veľmi účinných metód prevencie karcinómu prsníka je mamografia. O mamografických vyšetreniach však aj dnes kolujú mnohé mýty a fámy, ktoré od neho ženy odrádzajú – pravidelné mamografické vyšetrenie u nás absolvuje len vyše dvadsať percent žien nad 40 rokov. Keby sa každé dva roky nechalo vyšetriť 70 až 75 percent Sloveniek, úmrtnosť na rakovinu prsníka by sa podarilo znížiť na o 30 až 35 percent.

Čítajte viac: Desivá schopnosť potravín z našich záhrad: Látka, ktorá urýchľuje šírenie rakoviny

Podľa profesora Stanislava Špánika, štátneho tajomníka Ministerstva zdravotníctva SR, tvorí karcinóm prsníka až 25 percent všetkých prípadov rakoviny vo svete. Rizikovými faktormi pre jeho vznik sú včasný nástup menštruácie a neskorý začiatok menopauzy, genetická predispozícia, vyššia telesná hmotnosť, vek nad 50 rokov, ale aj konzumácia alkoholu či absencia gravidity.

Čítajte viac: Smutná správa o liečbe rakoviny prsníka: Najdesivejšia obava je skutočná

Mamografické vyšetrenia by mohli zachraňovať, keby ženy viac dôverovali sile prevencie než fámam. Lekári toto vyšetrenie každé dva roky odporúčajú ženám vo veku od 40 do 69 rokov – to je obdobie, počas ktorého prehliadku uhrádza zdravotná poisťovňa. Nárok na každoročné vyšetrenie majú ženy s dedičnou záťažou ochorenia a takisto ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu alebo substitučnú liečbu v prechode. Preventívnym vyšetrením je možné zachytiť aj malé a veľmi dobre liečiteľné nádory bez metastáz s veľkosťou piatich milimetrov. Vďaka tomu je možné vykonať jednoduchší chirurgický zákrok, pri ktorom sa z prsníka odstráni len ložiško zhubného nádoru s jeho okolitým tkanivom a lymfatickými uzlinami z podpazušia. Prsník však ostáva zachovaný.

Skríningový program na Slovensku chýba

Keďže vyliečenie nádorov v raných fázach je vysoko pravdepodobné, odborníci mamografiu odporúčajú ako vhodnú skríningovú metódu vo všetkých európskych krajinách. „Ročne by sme vedeli pomôcť okolo 300 ženám,“ apeluje doktorka Alena Kállayová, Zástupkyňa Výboru Sekcie mammárnej diagnostiky Slovenskej radiologickej spoločnosti SLS a upozorňuje, že jednou z veľkých prekážok prevencie na Slovensku je neexistencia skríningového programu, ktorý nám chýba ako poslednej krajine v Európe. A to aj napriek tomu, že máme k dispozícii pracoviská s kvalitnými modernými mamografmi so zníženou dávkou žiarenia.

„Ja som už bola“

Podporiť prevenciu a včasný záchyt rakoviny prsníka prostredníctvom mamografického vyšetrenia sa na Slovensku snaží osvetový projekt s názvom Ja som už bola. Ide o putovné podujatie, ktoré upozorňuje na potrebu skorej diagnostiky onkologického ochorenia prsníka, pomáha búrať mýty o mamografickom vyšetrení a nabádať k účasti na preventívnych prehliadkach. Podnetom pre vznik projektu je nedostatočná miera prevencie rakoviny prsníka a v širokej verejnosti rozšírené mýty o škodlivosti mamografického vyšetrenia, ktoré nie sú podložené žiadnou relevantnou štúdiou, no napriek tomu odrádzajú od pravidelných návštev gynekológa.

„Mnohé ženy, bohužiaľ, viac veria fámam o škodlivosti mamografu, než skúseným lekárom. Vďaka včasnej diagnostike však zvládlo onkologické ochorenie aj veľa členiek OZ Amazonky. Ak by ženy nezanedbávali prevenciu a absolvovali pravidelné prehliadky, podarilo by sa nám zachrániť až 300 slovenských žien ročne. Toľko ich každý rok umiera úplne zbytočne, kvôli neopodstatneným obavám z mamografu,“ hovorí predsedníčka OZ Amazonky Eva Bacigalová. Projekt organizuje OZ Amazonky a Ružová stužka, n.f.. Projekt na základe niekoľkoročnej spolupráce s OZ Amazonky podporila aj spoločnosť Novartis, ktorá je výrobcom inovatívnej, život zachraňujúcej liečby na rakoviny prsníka.

Rakovina prsníka a prevencia na Slovensku v číslach

  • Karcinóm prsníka predstavuje 18 percent zo všetkých karcinómov v ženskej populácii
  • Výskyt zhubných nádorov prsníka má stúpajúcu tendenciu približne o 0,2 percentá
  • Spolu 1,3 milióna žien na Slovensku má nárok na skríning (ženy vo veku nad 40 rokov)
  • Každoročne by sa malo vyšetrovať 650 000 žien (v dvojročných obdobiach)
  • V roku 2015 bolo vykonaných 278 000 mamografických vyšetrení
  • Na Slovensku bolo v roku 2016 k dispozícii 125 mamografických prístrojov

Fotogaléria


Tagy:
nádor rakovina prsníka mamografia karcinóm

2018-04-17 06:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: tlačová správa, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia