Ľudia s nadváhou doplácajú na bežnú chybu: Jediná zmena môže ukončiť ich trápenie

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2018-04-20 10:00:00

Môže byť aj človek s nadváhou napriek svojej hmotnosti zdravý? Na túto sofistikovanú otázku sa vo svojom výskume zameriavajú vedci zo Slovenskej akadémie vied (SAV). Ich zistenia ponúkajú optimistickú perspektívu ľuďom bojujúcim s kilogramami.

Podľa údajov Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR trpí nadváhou viac ako 36 percent a obezitou viac ako 25 percent Slovákov. Vedcov z Biomedicínskeho centra SAV preto zaujíma, ako vplýva fyzická aktivita na zdravie človeka aj v prípade nadváhy. Z ich zistení vyplýva, že hoci je obezita považovaná za chorobu, neznamená to, že by obézny človek musel byť zákonite aj chorý. Zdravotný stav totiž ovplyvňuje viac faktorov, z ktorých má veľký význam aj fyzická zdatnosť, ktorá znižuje zdravotné riziko vyplývajúce z obezity, uvádza portál Veda na dosah.

Čítajte viac: Výskumníčka Barbara Ukropcová: Už po týždňoch bez pohybu v tele nastávajú zmeny

Problémom však je, že dostatok fyzickej aktivity má len tretina populácie a ľudia s výraznejšou nadváhou sú športovo založení ešte zriedkavejšie. Podľa slov Jozefa Ukropca je výsledkom sedavého životného štýlu a stúpajúceho veku úbytok svalovej hmoty aj v prípade, že je človek štíhly. „Jeho orgány vrátane svalu uskladňujú väčšie množstvo tuku, ktorý negatívne ovplyvňuje jeho metabolické zdravie. Na druhej strane môžete stretnúť človeka, ktorý má už na pohľad nejaké tie kilá navyše, ale metabolicky môže byť úplne v poriadku, pokiaľ sa udržiava na nejakej úrovni fyzickej zdatnosti pravidelným a dostatočne intenzívnym cvičením,“ vysvetlil Jozef Ukropec z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV.

Keby sa ľudia viac hýbali a namáhali svoje svaly, zvýšili by svoju fyzickú zdatnosť aj svalovú silu. Znamenalo by to nielen zníženie rizika vzniku chronických metabolických, ale aj kardiovaskulárnych, onkologických a neurodegeneratívnych ochorení. Keď sa tuk začne hromadiť okolo brušných orgánov, porucha metabolizmu je jeho prirodzeným dôsledkom. „Tukové bunky sú v takomto prípade extrémne zväčšené. Sú naplnené tukom doslova na prasknutie a často sa stáva, že dochádza k ich poškodeniu či bunkovej smrti, a v tukovom tkanive vzniká chronický zápal. Tento zápal sprevádza vznik metabolického ochorenia u človeka s obezitou. Naopak ľudia, ktorí sú fyzicky zdatní, majú tukové tkanivo s výbornou kapacitou energiu uskladniť, a v prípade potreby uskladnenú energiu efektívne uvoľniť. Mali by sme mať tukové bunky, ktoré bez problémov stíhajú ukladať energiu, ktorá k nim prúdi. Sú menej naplnené tukom, metabolicky efektívnejšie z hľadiska flexibility uvoľňovania energie v čase, keď to potrebujeme, a teda sú metabolicky zdravšie,“ spresnil Ukropec.

Dobrou správou pre ľudí s nadhmotnosťou je, že ak človek s nadváhou alebo miernou obezitou pravidelne cvičí a je fyzicky zdatný, má nádej, že bude jeho organizmus v dobrej metabolickej kondícii. Portál Veda na dosah preto pripomína, že „primárnym cieľom liečby pacienta s obezitou by nemalo byť len zníženie hmotnosti, ale najmä zlepšenie fyzickej zdatnosti.“

Fotogaléria


Tagy:
obezita nadváha kondícia metabolizmus Jozef Ukropec

2018-04-20 10:00:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia