Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Krutá sila antibiotík: Kedy a u koho sa naplno prejaví ich temná stránka!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zbytočné užívanie antibiotík dnes už nie je ničím výnimočným. Vedeli ste však, že dlhodobé užívanie antibiotík v neskorej dospelosti môže byť podľa najnovších dôkazov spojené s vyšším rizikom úmrtia u žien?!

Antibiotiká sú bežne predpisované lekármi už 70 rokov. Tieto lieky významne znížili celosvetovú mieru chorôb a úmrtí na infekčné choroby. Avšak, ich niekedy až prehnané užívanie umožnilo niektorým infekčným organizmom prispôsobiť sa a stať sa odolnými voči antibiotikám. Existujú niektoré vedľajšie účinky spojené s antibiotikami - vrátane nevoľnosti, hnačky a plesňových infekcií úst, tráviaceho traktu alebo vagíny.

Čítajte tiež: Pliaga menom herpes: Prvú infekciu si často ani nevšimneme, varuje lekárka

Antibiotiká a črevná mikrobiota

Vedci už vedia, že používanie antibiotík je spojené so zmenami črevnej mikroflóry, čo je názov pre mikroorganizmy, ktoré sa nachádzajú v našom tráviacom trakte. Jeden cyklus antibiotík vraj môže narušiť črevný mikrobióm na jeden celý rok. Autori tejto štúdie, ktorá bola publikovaná v časopise mBio dospeli k záveru, že antibiotiká by sa mali používať len vtedy, keď sú "skutočne potrebné". V dokumente píšu, že dokonca aj jedna antibiotická liečba u zdravého človeka prispieva k antibiotickej rezistencii a dlhotrvajúcim nepriaznivým účinkom v črevnom mikrobióme.

"Zmeny v črevnej mikroflóre sa spájajú s rôznymi život ohrozujúcimi poruchami, ako sú kardiovaskulárne ochorenia a niektoré druhy rakoviny," hovorí spoluautor Lu Qi, profesor epidemiológie na Tulane University v New Orleans v LA. "Expozícia antibiotík ovplyvňuje rovnováhu a zloženie črevného mikrobiómu, dokonca aj po jednom ukončení užívania antibiotík, a preto je dôležité lepšie pochopiť, aké môžu spôsobiť antibiotiká riziko chronických ochorení a smrť."

Tieto zistenia boli predložené na vedeckých stretnutiach American Heart Association (AHA).

Znamená vek rozdiel?

Prof. Qi a kolegovia sa snažili preskúmať, ako môže byť používanie antibiotík v rôznych obdobiach počas dospelosti spojené s rizikom smrti. V rokoch 2004 až 2012 študovali údaje o používaní antibiotík u 37 510 žien vo veku 60 rokov a starších. Účastníci nemali srdcové ochorenie alebo rakovinu na začiatku štúdie.

Výskumníci zistili, že užívanie antibiotík najmenej 2 mesiace v neskorej dospelosti bolo spojené s 27-percentným nárastom rizika smrti zo všetkých príčin, v porovnaní s tým, že ich neužívali. Toto spojenie bolo silnejšie u žien, ktoré tiež uviedli, že užívali antibiotiká počas strednej dospelosti alebo vo veku od 40 do 59 rokov.

Aspirín je skvelá pomoc,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ženy, ktoré užívali antibiotiká počas 2 mesiacov alebo dlhšie, mali tiež 58% vyššie riziko úmrtia v dôsledku srdcových problémov v porovnaní so ženami, ktoré nepoužívali antibiotiká. Avšak tím profesora Qiho nenašiel žiadnu súvislosť medzi užívaním antibiotík a rizikom úmrtia na rakovinu.

Výskumníci zistili, že tieto asociácie boli stále silné, aj keď sa zohľadnili faktory ako životný štýl, strava, obezita a používanie iných liekov.

Profesor Qi a kolegovia poukazujú na to, že ich výskum neidentifikuje, či antibiotiká prispievajú k príčine smrti - len to, že existuje spojenie medzi dlhodobým užívaním antibiotík a rizikom smrti.

Ako dodal profesor Qi, tieto výsledky však prispievajú k lepšiemu pochopeniu rizikových faktorov smrti všetkých príčin a kardiovaskulárnej smrti."

"Teraz máme dobré dôkazy, že ľudia, ktorí užívajú antibiotiká dlhší čas v dospelosti, môžu byť vysoko rizikovou skupinou zameranou na zmenu rizikových faktorov, aby sa zabránilo srdcovému ochoreniu a smrti."

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9