Z dezodorantu môžete ochorieť: Nečakané zistenie, ktoré sa môže týkať aj vás!

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-21 05:55:00

Chcete sa cítiť sviežo? Alebo len odstrániť zápach? Na to je dezodorant skvelým pomocníkom. Tento antiperspiračný prípravok však podľa vedcov urobí viac - mohli by ste z neho ochorieť! Viac ako štvrtina ľudí trpí nežiadúcimi reakciami na chemikálie, ktoré sa vyskytujú v dezodorantoch!


Migrény z dezodorantov

Austrálski vedci zistili, že dezodoranty, ktoré mnohí používajú na odstránenie nepríjemného potenia alebo aspoň na zbavenie sa zápachu, môžu mať nepriaznivé účinky na ľudský organizmus. Približne 26 % ľudí je presvedčených o tom, že reagujú na chemické látky v deodorantoch, osviežovačoch vzduchu a čiastiacich prostriedkov, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Bežne sú hlasené vedľajšie účinky škodlivých chemických látok, ktoré sa vyskytujú v týchto výrobkoch, ako astmatické záchvaty, migrény a kožné problémy.

Čítajte tiež: Príčina Crohnovej choroby odhalená: Na vine môže byť zákerná baktéria

"Nepretržite sme vystavení týmto chemikáliám. Ľudia si však nemusia uvedomiť, že sú citliví na tieto škodlivé látky," upozorňuje profesorka Anne Steinemannová, ktorá je vedúcou autorkou výskumu v Melbourne.

Vedci následne odhalili, že počet ľudí s diagnózou citlivosti na tieto chemikálie sa za štyridsať rokov štvornásobne zvýšil! Podobný prieskum v roku 2002 zase ukázal, že len tri percentá účastníkov u lekára sa priznalo k tomu, že trpia tzv. mnohopočetnou chemickou precitlivelosťou.  

Nemôžu chodiť na verejné toalety

Naopak, približne 13 percent bolo diagnostikovaných v novej štúdii, publikovanej v časopise Journal of Occupational and Environmental Medicine. Avšak dvojnásobné množstvo - približne 295 z 1 137 dotazovaných dospelých tvrdilo, že zažilo fyzické reakcie na chemikálie. Takmer 60 % dobrovoľníkov pripustilo, že museli prestať chodiť na verejné toalety, kde sa používa veľa vonných látok. Zaujímavé je, že viac ako polovica zo 145 diagnostikovaných účastníkov si údajne nemôže umyť ruky mydlom s prenikavou vôňou. Výskumníci predpokladajú, že približne 55 miliónov dospelých v USA, čo je 16 %, trpí mnohopočetnou chemickou precitlivelosťou.  

Profesor Steinemann dodal: "MCS je vážna a potenciálne invalidizujúca choroba, ktorá je rozšírená a narastá v populácii."

Nárast metrosexuality

Nová štúdia prišla po tom, čo spoločnosť MailOnline oznámila, že desiatky mužov je citlivých na používanie hygienických produktov. Predaj výrobkov pre starostlivosť pre mužov, ako sú napríklad dezodoranty, ktoré dokonca mávajú čokoládovú vôňu, vzrástli o 2 000 percent za sedem rokov. Nárast dopytu bol pripísaný "vzostupu metrosexuality" u mužov, ktorí venujú prílišnú pozornosť svojmu osobnému vzhľadu.

Odborníci však opakovane varovali, že nadmerné používanie výrazne parfumovaných výrobkov môže spôsobiť problémy s pokožkou vrátane ekzému.

Fotogaléria

2018-03-21 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia