Epidémia menom mužská neplodnosť: Prieskum odhalil nečakané fakty

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-12 06:00:00

Celkovo o zlyhaní by muži najradšej nepočuli. A už vôbec nie, ak ide o zlyhanie v posteli alebo problémy pri počatí vytúženého dieťatka. O mužskej neplodnosti sa pomaly hovorí ako o epidémii. Kedy vlastne možno hovoriť neplodnom páre a sú slovenskí muži vôbec informovaní o tomto probléme?


Aby mali muž a žena spolu dieťa, musia byť obaja schopní reprodukcie. Tak to zariadila príroda. Štatistika ukazuje, že za problémy s počatím „môžu“ v rovnakej miere ženy aj muži. Ženy prípadné problémy riešia takmer automaticky a podobne je to aj u mužov.  Dobrá správa je, že až 92,4% mužov je ochotných podstúpiť vyšetrenie a zistiť tak, ako sú na tom s plodnosťou. No zároveň viac ako polovica  opýtaných mužov (51,6%) nepozná spôsoby, akými môžu podporiť svoju plodnosť.

Čítajte tiež: Tiché znamenia, ktoré môžu signalizovať najhoršie: Keď je vaše telo vo veľkých ťažkostiach!

Doba sa mení a s ňou aj schopnosť ľudí žijúcich v modernej spoločnosti počať dieťa. Kým voľakedy sa deti rodili, takpovediac, ako na bežiacom páse, dnes 10 až 15% párov zápasí s problémami a pri počatí potomka musia vyhľadať pomoc odborníkov. Pritom už dávno neplatí, že pokiaľ sa nedarí splodiť alebo donosiť dieťa, niečo nie je v poriadku so ženou. Zrejme to tak nemuselo byť  ani v minulosti, no dnes už vedecké a medicínske poznatky hovoria jasne.

O neplodnosti páru hovoríme vtedy, ak k otehotneniu nedôjde po roku pravidelných nechránených pohlavných stykov. Celosvetové štúdie ukazujú, že problém otehotnieť má jeden z ôsmich párov pri pokuse o prvé dieťa a jeden zo šiestich pri pokuse o dieťa druhé,“ hovorí MUDr. Martin Hrivňák, PhD. „Zároveň vieme, že na neplodnosti páru sa významne podieľa aj mužský faktor. Najmenej 30 % prípadov infertility je spôsobených mužským faktorom  a v ďalších 20% ide o  poruchu plodnosti oboch partnerov súčasne. Infertilita muža je teda príčinou neplodnosti páru približne v polovici prípadov.“

Plán vo dvojici

Keď sa pár rozhodne, že je čas na dieťa, zvyčajne tomu žena prispôsobí svoj životný štýl. V nej sa bude plod vyvíjať a rásť, ona ho bude nosiť, preto sa zdá logické, že si upraví životosprávu – od jedla cez prácu, oddych, šport až po výživové doplnky. Nie každá, ale mnohé. A muž? Ten zvyčajne pokračuje vo svojom zaužívanom spôsobe života. Veď on musí „len“ vyprodukovať životodarnú spermiu, na to netreba žiadnu zmenu štýlu...

Toto je jeden z najväčších omylov v príbehu „Ako deti prichádzajú na svet“, pretože zdravie a životospráva muža sú rovnako dôležité ako zdravie a životospráva jeho partnerky. Veď aj také zdanlivé maličkosti ako jedlo a šport vplývajú na kvalitu spermií.

Zodpovedne od začiatku

Ešte pred rozhodnutím mať dieťa určite netreba zmeniť svoj život o stoosemdesiat stupňov, no je namieste začať sa správať zodpovedne voči budúcemu potomkovi. V prípade mužov to znamená to isté, čo v prípade žien – dobre a zdravo jesť, eliminovať alkohol a fajčenie, a stravu obohatiť aj o vhodné výživové doplnky, aby spermie boli čo najvitálnejšie.

Čo im reálne pomáha? „Správna kombinácia antioxidantov, aminokyselín a vitamínov,“ hovorí andrológ MUDr. Martin Hrivňák,PhD., „konkrétne myo-inozitolu, L-karnitínu, L-arginínu, zinku, selénu, vitamínu E a kyseliny listovej. Nachádzajú sa napríklad vo výživovom doplnku na podporu plodnosti pre mužov Folandrol, ktorý ja osobne odporúčam užívať všetkým mužom snažiacim sa o potomka, bez rozdielu veku či zdravotného stavu.“

Výzva alebo ohrozenie?

Napriek tomu, že sa povedomie o sexuálnom zdraví v priebehu posledných dvoch storočí výrazne zlepšilo, ženy chodia na vyšetrenia ku gynekológovi so samozrejmosťou a muži sa tiež nevyhýbajú urológom či andrológom, v „pánskom svete“ je ešte stále čo doháňať.

Muž by mal určite absolvovať vyšetrenie u urológa. Ak sa mu s partnerkou nepodarilo počať dieťa po roku pravidelných nechránených pohlavných stykov, a už po polroku, ak má jeho partnerka viac ako 35 rokov. Vyšetrenie je však namieste aj vtedy, keď u ženy opakovane dochádza k spontánnym potratom a keď muž prekoná akékoľvek ochorenie, ktoré môže mať vplyv na jeho plodnosť,“ hovorí MUDr. Martin Hrivňák, PhD. „Počatie je skutočne záležitosť oboch partnerov.

Pre mužov je ich plodnosť veľmi citlivá téma, lebo sa dotýka samotnej evolučnej podstaty mužnosti,“ hovorí socioterapeutka a vzťahová poradkyňa Mgr. Mária Kubišová. „Myslím si, že ak sa s ňou muž naozaj konfrontuje, dotkne sa (vedome či nevedome) aj tohto bazálneho ohrozenia. Návšteva urológa už znamená čeliť tomuto ohrozeniu. Iste závisí aj od osobnostnej zrelosti konkrétneho muža, ako je schopný sa s takouto frustráciou vyrovnať. Dnes je táto téma aj vzhľadom na životný štýl, bohužiaľ, stále aktuálnejšia.“

Výsledky prieskumu

PR agentúra Trupmpeter zrealizovala unikátny prieskum na vzorke 500 mužov. Výsledky sú prekvapivé a ukazujú, aké znalosti majú muži o probléme mužskej neplodnosti. Pozrite sa, ako to dopadlo!

 

 

 

Vyšetrenia u urológa či andrológa zvyčajne nie sú bolestivé a ich nepríjemnosť je najmä v hlave. Rovnakými intímnymi vyšetreniami musí prejsť aj žena, takže sa niet na čo vyhovárať. Navyše, vyšetrenie a jeho výsledky, prípadne liečba, môžu výrazne ovplyvniť kvalitu života muža, jeho potomstva aj kvalitu vzťahu. Samozrejme, dobrým smerom.

„Diagnostika mužskej neplodnosti je v súčasnosti dobre prepracovaná a okrem mužov by mali viac spolupracovať aj lekári navzájom. Nestačí urobiť spermiogram a skonštatovať, že nie je najlepší, treba pátrať po príčinách, lebo iba keď poznáme príčinu, je možné ju ovplyvniť. A to dnešná medicína naozaj vie,“ uzatvára andrológ MUDr. Martin Hrivňák, PhD.

Fotogaléria

2018-03-12 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red, tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia