Nebezpečný signál rakoviny kože: Takto zistíte, ako ste na tom!

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-08 05:55:00

Jedna štúdia odhalila, ako sa dá jednoduchým spôsobom v pohodlí domova spoznať, ako ste na tom po zdravotnej stránke. Konkrétne, či nemáte väčšie riziko vzniku rakoviny kože. Stačí jediný pohľad na svoju ruku a budete vedieť na čom ste!

Počet materských znamienok na ruke sa údajne môže využívať ku stanoveniu rakoviny kože. Tak budete vedieť sami predpovedať, či vám hrozí riziko. Výskum totiž ukázal zaujímavé výsledky u žien, ktoré majú 11 a viac materských znamienok. Údajne je pri takomto počte až 9-krát väčšia šanca, že budú mať viac ako 100 materských znamienok na svojom tele a to je už známy faktor pre rakovinu!

Čítajte tiež: Odzvonilo toaletnému papieru? Dôvody, prečo ho nepoužívať, vás zaskočia!

Ako spoznať materské znamienko?

Materské znamienka spoznáte podľa ich kruhového tvaru s hladkými hranami. Sú to farebné škvrny na koži, môžu byť niekedy aj hrubé, nadzdvihnuté či dokonca s nejakými chlpmi. V prevažnej väčšine úmrtí, ktoré súvisejú s rakovinou kože, je na vine melanóm. Ide o jeden z najnebezpečnejších typov rakoviny kože.

Predpovedajú rakovinu

Na spojitosť medzi rakovinou kože a materskými znamienkami prišiel Kings College v Londýne a tiež univerzita v Pise v Taliansku. V Londýne sa zrealizoval výskum na dvojčatách ženského pohlavia, ktorých bolo 3694. Výskumníci sledovali počet materských znamienok, ich farbu očí, vlasov, pehy, typ pleti. Tento výskum bol taktiež vykonaný u 254 a 161 zdravých žien a mužov.

Výsledok šokoval! Najlepší spôsob, ako čo najpresnejšie predpovedať viac ako 100-500 materských znamienok bolo tak, že si dotyčný spočítal na pravej ruke 7 až 11 či viac materských znamienok. Týka sa to žien i mužov! Že nejde o nezmysel, svedčí ďalší výskum, pre ktorý bolo toto zistenie užitočné. Výskumu sa zúčastnilo 55 pacientov. Každý deň bola ich koža sledovaná pomocou laserového systému, pričom cievy sa vyšetrovali približne 30 minút. Po analýze systém správne poukázal na pacientov so zhubnými kožnými nádormi.

Netreba však hneď podliehať panike. Väčšinou materské znamienka nie sú rakovinotvorné, aj keď občas sa môžu zmeniť na melanóm. Ten spoznáte podľa škvrny s tmavou farbou, ktorá rýchlo rastie. Dokonca sa môžu objaviť na už existujúcom materskom znamienku a meniť tvar, veľkosť a farbu.

Navštívte svojho lekára, ak máte na tele veľa materských znamienok! Nie je na škodu sa chrániť aj tak, že sa nebudete vystavovať slnku a častejšie budete sledovať svoju kožu.

Fotogaléria

2018-03-08 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia