Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jednoduchý a spoľahlivý test, ktorý odhalí pravdu: Takto zistíte svoj skutočný biologický vek!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Zabudnite na počítanie vrások či sviečok na narodeninovej torte. Je tu lepší a presnejší spôsob, ktorý odhalí, ako staré je vaše telo. Tento spôsob by mohol v blízkej budúcnosti spomaliť proces starnutia, ktorí mnohí považujú za samozrejmosť!


Vďaka niektorým výnimkám, ako je napr. botox či iné skrášľujúce spôsoby, ktoré aspoň na chvíľu oddialia starnutie, možno zastaviť tvorbu vrások. Samotnému starnutiu sa však nikto nevyhne a musí s ním rátať. Naše telo každým rokom prechádza určitými zmenami a dejú sa v ňom rôzne biologické procesy, ktoré podporujú starnutie, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Zastaví starnutie?!

Vyzerá to tak, že pochopením biologických procesov prebiehajúcich v tele, môžeme predísť alebo aspoň spomaliť proces starnutia. Aspoň tomu veria Aubrey de Gray a ďalší predstavitelia „antistarnúceho“ hnutia. Výskumní pracovníci považujú starnutie za chorobu, ktorá sa môže zastaviť! Novovyvinutý test môže ponúknuť týmto vedcom spoľahlivý nástroj. 

Čítajte tiež: Cukrovku môže odhaliť aj váš zubár: Prejavy, ktoré upozorňujú na skrytý problém

Tím vedcov z Číny navrhol jednoduchý test moču, ktorý dokáže rozpoznať, ako naše telá starnú meraním markera bunkového poškodenia. Novo vyvinutý test by mohol byť užitočným nástrojom na predpovedanie rizika ochorení a úmrtnosti súvisiaceho s vekom!

Jian-Ping Cai, výskumná pracovníčka z Národného centra gerontológie v Pekingu v Číne viedla výskum s týmto novým nástrojom "starnutia diagnostiky" a zistenia boli uverejnené v časopise Frontiers in Aging Neuroscience.

Poškodenie buniek a test starnutia

To, ako sa naše bunky časom poškodzujú, závisí od rôznych faktorov, vrátane genetiky a životného štýlu. Podľa (skôr kontroverznej) "teórie voľného radikálu starnutia" je oxidačné poškodenie hlavnou príčinou starnutia.

Ako Cai vysvetľuje:"Vedľajšie produkty kyslíka produkované počas bežného metabolizmu môžu spôsobiť oxidačné poškodenie biomolekúl v bunkách, napríklad DNA a RNA."Ako starneme," pokračuje, "trpíme narastajúcim oxidačným poškodením a tak sa hladina oxidačných markerov v našom tele zvyšuje. Jeden z týchto markerov - nazývaný "8-oxoGsn" - je výsledkom oxidácie RNA.“

Jednoduchý a spoľahlivý test,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Predchádzajúci výskum na zvieratách, ktorý vykonal Cai a jeho kolegovia zistil, že hladiny 8-oxoGsn majú tendenciu stúpať s vekom a môžu sa zistiť jednoduchým močovým testom.

V novej štúdii preto chceli zistiť, či to isté platí pre ľudí. Takže pomocou rýchlej techniky nazývanej  - ultra vysokoúčinná kvapalinová chromatografia výskumníci analyzovali vzorky moču od 1 228 čínskych účastníkov vo veku od 2 do 90 rokov.

Cai sumarizuje zistenia a hovorí: "Zistili sme vekovo závislé zvýšenie močového 8-oxoGsn u účastníkov vo veku 21 rokov a starších. Preto močový 8-oxoGsn by mohol byť nový marker starnutia. Močový 8-oxoGsn môže odrážať skutočný stav nášho tela lepšie ako náš chronologický vek a môže nám pomôcť predpovedať riziko ochorení súvisiacich s vekom."

Neboli zaznamenané zmeny hladiny 8-oxoGsn u žien a mužov. Avšak postmenopauzálne ženy mali vyššie hladiny markerov. Môže to byť spôsobené poklesom estrogénu po menopauze. Estrogén je prirodzený antioxidant.

Celkovo možno konštatovať, že test môže ponúknuť potrebný nástroj na posúdenie toho, ako dobre naše telá zvládajú starnutie. A to je veľmi užitočné, bez ohľadu na to, či sa rozhodneme vidieť starnutie ako ochorenie, ktoré musí byť odstránené, alebo len ako prirodzenú súčasť života.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9