Varovanie pre konzumentov ovocných čajov: Takto zo zubov urobíte oranisko!

26.02.2018

Vedci z londýnskej King's College zistili, že pitie kyslastých ovocných čajov sa vám nemusí vyplatiť. Podobne ako sladené malinovky totiž môžu poškodiť zuby. Najhorším zvykom je podľa odborníkov pitie týchto nápojov medzi jedlami.

Britskí vedci sa vo svojom výskume účinkov ovocných čajov zamerali na 300 ľudí, ktorí mali výrazný problém s eróziou zubov, a teda poškodenú zubnú sklovinu. Zistili, že k ich diagnóze prispelo najmä časté pitie ochutených nápojov či ovocných čajov, ktoré obsahujú kyselinu (napr. kyselina citrónová). Výsledky štúdie zverejnil medicínsky magazín British Dental Journal.

Čítajte viac: TEST bežne predávaných čajov sklamal: Nálezy, kvôli ktorým dáte radšej prednosť čistej vode

Podľa slov doktorky Saoirse O'Tooleovej z King's College London, vedúcej autorky výskumu, ohrozujete zdravie svojich zubov najmä vtedy, keď ovocný čaj alebo iný kyslastý nápoj popíjate dlhšie ako päť minút. O'Tooleová radí, aby ste sa počas dňa nesnažili konzumovať viac problematických potravín. Ak si dáte doobeda na desiatu napríklad jablko, ovocný čaj o piatej už vynechajte. Alebo, ak si večer dáte pohár vína, na ranný čaj s citrónom radšej zabudnite.

Odborníci vysvetlili, že najväčšie riziko poškodenia zubnej skloviny hrozilo ľuďom, ktorí mali vo zvyku piť dvakrát denne ovocný čaj alebo vodu s citrónovou šťavou. Riziko vzniku strednej až silnej erózie zubov bolo u nich 11-krát pravdepodobnejšie. Rovnako nebezpečné ako ovocné čaje sú aj sladené nápoje či ochutené diétne nápoje bez cukru – cukor totiž prispieva najmä k bakteriálnej kazivosti zubov, nie erózii zubnej skloviny. Takisto potraviny či jedlá s obsahom octu (napr. nakladané uhorky). Riziko erózie zubov možno znížiť napríklad ich čistením s pomocou fluoridovej zubnej pasty alebo konzumáciou zásaditých potravín, napríklad syrov alebo mlieka

Fotogaléria


Tagy:
zuby zubná sklovina ovocný čaj kyslý nápoj erózia zubov

26.02.2018  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Diskusia