Opačný efekt trendu, ktorý odcudzuje sedavý životný štýl: Veľký omyl, na ktorý môžete doplatiť!

Zdroj: thinkstock.com
2018-06-23 15:30:00

Hoci práca v kanceláriách je často nevyhnutná, naše telo ju z dlhodobého hľadiska neoceňuje. Hlavne, čo sa týka zdravia. Preto zažívajú popularitu špeciálne vysoko položené stolíky, pri ktorých sa pracuje postojačky. Je však tento trend vôbec zdravý?!

Vedci prišli na šokujúce zistenie! Práca postojačky nie je až taká skvelá, ako sa doteraz predpokladalo. Ak zvažujete nad kúpou vysoko položeného stolíka, zrejme si to rozmyslíte. Zvyšujú totiž pocit bolesti a taktiež spomaľujú mentálne schopností ľudí, ktoré sú veľmi dôležité pri práci. Duševná schopnosť je pritom nevyhnutná, keďže zvyšuje sústredenie a koncentráciu, ktorá je často nevyhnutná pri vykonávaní niektorých pracovných úloh.

Čítajte tiež: Cukrovku môže odhaliť aj váš zubár: Prejavy, ktoré upozorňujú na skrytý problém

Na pracovisku sú špeciálne stolíky, pri ktorých ľudia stoja, čoraz častejšie. Mnohí majú strach zo sedavého spôsobu života, vedia, že je príčinou mnohých chorôb. Vyzerá to tak, že státie tiež vedie k zdravotným problémom. Pola nového výskumu, špeciálne stolíky môžu viesť k opuchnutým žilám na nohách, k bolestiam v dolnej časti chrbta a dokonca k poškodeniu srdca! Aby toho nebolo málo, spomaľujú mentálnu aktivitu.

Dôkaz o ich neprospešnosti

Štúdia, uverejnená v časopise Ergonomics, varuje pred trendom výberu špeciálnych stolov v práci, pretože existuje len málo dôkazov na preukázanie ich výhod! Výskum, ktorý vykonala univerzita Curtin v Austrálii, pozorovala dve osoby pracujúce dve hodiny postojačky pri špeciálnych stolíkoch. Po zhruba hodine a štvrtine sa ich schopnosť reagovať na úlohy spomalila a ich dolná časť tela začala bolieť.

Dôkazy ukazujú, že existujú určité nevýhody. Spoločnosti, ktoré tieto stolíky ponúkajú, môžu byť žalované,“ dodal profesor Alan Taylor, odborník na fyzioterapiu na univerzite v Nottinghame.

Profesor Taylor nariadil svojim pracovníkom, aby si robili pravidelné prestávky namiesto toho, aby stáli na svojich počítačoch celý deň.

Dopyt po stojacich stoloch sa zlepšil s rastúcim výskumom, ktorý ukázal, že v kancelárií trávia pracovníci až 80% svojho dňa! Zvyčajne, len v sedacej polohe.

Fotogaléria

2018-06-23 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia