Tiché znamenia, ktoré môžu signalizovať najhoršie: Keď je vaše telo vo veľkých ťažkostiach!

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-06 06:00:00

Na prvý pohľad, nevinné veci ako chrápanie či chudnutie môžu v skutočnosti odhaliť varovanie tela pred chorobou! Buďte ostražití, všímajte si signály, ktoré vám dáva váš organizmus a dekódujte ich.

Neúmyselná strata hmotnosti

Ak ste dali dole viac ako 5 kíl bez diéty alebo cvičebných zmien, zájdite pre istotu za svojím lekárom, upozorňuje Richard Wender, MD, šéf v spoločnosti American Cancer Society. Chudnutie bez akéhokoľvek snaženia sa najčastejšie vyskytuje pri rakovine pankreasu, žalúdka, pažeráka alebo pľúc, ako sa uvádza na rd.com. Môže byť za tým aj niečo iné, každopádne každá neočakávaná strata hmotnosti by mohla byť vážnym problémom.

Čítajte tiež: Tradičný slovenský výrobok šokuje svojimi účinkami: Ľudový recept si zamilujete!

Poškodené zuby

"Často sa dozvedám od zubných lekárov, že ich pacienti nemajú pocit pálenia záhy alebo iné príznaky refluxu, ale ich zubná sklovina je úplne opotrebovaná," ​​hovorí špecialista gastrointestinálneho traktu (GI) Evan Dellon na Univerzite v Severnej Karolíne.

Mnohí sú šokovaní, keď sa dozvedia, že majú reflux kyseliny. Zatiaľ čo sladké nápoje prichádzajú do kontaktu so zubami v prednej časti úst, kyselina z pažeráka má tendenciu rozpúšťať smalt zubov v zadnej časti. Ďalšie jemné, ale podozrivé príznaky refluxu zahŕňajú pretrvávajúcu bolesť v krku, kašeľ či nevysvetliteľnú dýchavičnosť. Ak vy alebo váš zubný lekár spozorujete niektoré z týchto varovných znakov, okamžite vyhľadajte špecialistu na GI. Neliečený reflux nielenže vedie k zubnému kazu, ale môže tiež zvýšiť riziko rakoviny pažeráka!

Svrbivá pľuzgierová kožná vyrážka

Táto vyrážka, ktorá sa objavuje na kolenách, kolenách, zadku, chrbte alebo pokožke hlavy, môže vyzerať podozrivo ako ekzém, ale môže to byť vážnejší problém. Môže sa za ňou skrývať celiakia, autoimunitný stav, pri ktorom aj najmenšie množstvo prijatého lepku môže spôsobiť to, že vaše telo napadne vlastné črevá. Až 25% ľudí s celiakiou má túto vyrážku, známu ako dermatitis herpetiformis. Mnohí pacienti nemajú tráviace príznaky. Keď niekto s celiakiou spotrebúva lepok, telo uvoľní protilátku známu ako IgA, ktorá napadne črevá; niekedy sa IgA tiež zhromažďuje v malých krvných cievach pod kožou a spúšťa výstražné vyrážky.

Na rozdiel od ľudí s inými formami celiakie nemusia pacienti s dermatitídou herpetiformis absolvovať endoskopickú biopsiu na definitívnu diagnózu. Lekár môže spraviť biopsiu vyrážky a vyhľadať protilátky, ktoré indikujú celiakiu. Akonáhle začne pacient bezlepkovú diétu, vyrážka by mala zmiznúť a chrániť vaše telo pred inými dlhodobými, vážnymi poškodeniami celiakie, ako je osteoporóza alebo rakovina tenkého čreva. Vaša pleť môže odhaliť aj tieto prekvapujúce príznaky ochorenia.

Zmeny v črevách alebo močovom mechúre

Chodíte často na záchod alebo naopak menej? Môže to naznačovať rakovinu močového mechúra alebo prostaty. Zápcha alebo hnačka môže signalizovať rakovinu hrubého čreva alebo vaječníkov. Ak trpíte plynatosťou alebo nadúvaním, poraďte sa so svojím lekárom, ak trvá viac ako týždeň. Existuje aj viac záludných symptómov rakoviny hrubého čreva, ktoré by ste nemali ignorovať!

Hemoroidy

Asi jedna tretina pacientov s Crohnovou chorobou, čo je zápalová porucha gastrointestinálneho traktu, má formu, ktorá ovplyvňuje iba análnu oblasť. To sa prejavuje ako vredy, ulcerácie alebo mäsité výrastky mimo oblasti, ktoré sa môžu mylne pokladať za hemoroidy.

Tento typ Crohnovej choroby je často najbolestivejší a má najhoršiu prognózu, hovorí Dr. Rubin. (Ak sa nelieči, Crohnovachoroba  môže viesť k črevnej obštrukcii, bolestivým trhlinám a dokonca aj k rakovine hrubého čreva.) Ak máte príznaky, ktoré sa javia ako hemoroidy, ktoré nereagujú na liečbu, Dr Rubin odporúča vidieť GI špecialistu čo najskôr. Môže spraviť krvné testy na kontrolu počtu bielych krviniek, C-reaktívnych bielkovín a iných markerov, ktoré môžu naznačovať nediagnostikované ochorenie.

Zmeny v rukopise

Mnohí si myslia, že triaška je jeden z prvotných príznakov Parkinsonovej choroby. Avšak skôr rozpoznateľným varovným znamením je rukopis. Analýza rukopisu identifikovala pacientov v počiatočných štádiách viac ako 97% času, ako zistila izraelská štúdia z roku 2013.

"Pacientom som kázal napísať 10-krát túto vetu: "Dnes je pekný deň," hovorí MUDr. Michael S. Okun, lekár z Národnej nadácie Parkinsonovej choroby. "Postupne, ako písali túto vetu, každá bola menšou a menšou."

Parkinsonova choroba sa vyskytuje, keď sa nervové bunky v mozgu poškodia alebo zomierajú. Prestanú produkovať toľko dopamínu, chemikálie, ktorá vysiela signály na vyvolanie pohybu. Tento fakt spôsobuje stuhnutosť svalov v rukách a prstoch, čo ovplyvňuje rukopis.

Ďalšími skorými príznakmi je strata čuchu, keď nevnímate pachové vône a tiež intenzívne sny, počas ktorých sa v spánku hýbete. Ak spozorujete niektorý z týchto príznakov, ktorý trvá dlhšie ako pár týždňov, navštívte neurológa.

Náhodné výbuchy hnevu

Viac ako polovica pacientov s depresiou prežíva podráždenosť a hnev. V skutočnosti sú tieto symptómy depresie spojené s vážnejšou, dlhodobejšou formou, ako dodala štúdia v Kalifornskej univerzite v roku 2013 v štáte San Diego. Typickým príkladom podľa Philipa Muskina, profesora psychiatrie na Columbia University Medical Center, je ak niekto predtým nikdy nebýval nahnevaný, nezúril, nebol podráždený a výbušný a teraz zrazu taký je. Za tým sa rozhodne skrýva depresia.

Fotogaléria

2018-03-06 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia