Sú horšie, ako si myslíte: Používanie čistiacich prostriedkov ničí životne dôležitý orgán!

Zdroj: thinkstock.com
2018-05-16 21:00:00

Ženy, zbystrite pozornosť ešte predtým, než sa pustíte do upratovania. Pravidelné používanie čistiacich prostriedkov má vplyv na zdravie pľúc porovnateľné s cigaretovým balením, ktoré by ste vyfajčili za jeden deň. Je dôvod na obavy?

Výskum sledoval viac ako 6 000 ľudí počas obdobia 20 rokov a zistil, že ženy po dlhodobom používaní týchto čistiacich výrobkov utrpeli významné zdravotné problémy. Úbytok funkcie pľúc u žien pracujúcich ako upratovačky alebo pravidelne používajúcich čistiace prostriedky doma bol porovnateľný s fajčením 20 cigariet denne po dobu 10 až 20 rokov!

Čítajte tiež: Bežne konzumované ovocie ako ho nepoznáte: Takéto škody môžu jablká napáchať s telom

Urýchľujú pokles pľúcnych funkcií

Vedci, ktorí vykonali štúdiu, odporučili, aby sa takýmto výrobkom zabránilo a aby sa mohli nahradiť jednoduchými mikrovláknami a vodou alebo prírodnejšími prípravkami, ako sa píše na independent.co.uk.

"Kým krátkodobé účinky čistiacich chemikálií na astmu sú čoraz častejšie zdokumentované, chýbajú nám vedomosti o dlhodobom vplyve. Báli sme sa, že takéto chemikálie, ktoré trvalo spôsobujú malé poškodenie dýchacích ciest denne, rok čo rok, môžu urýchliť pokles pľúcnych funkcií, ku ktorému dochádza s vekom," povedal profesor Cecile Svanes, lekár na univerzite v Bergene a hlavný autor štúdie.

Výskum bol publikovaný v časopise American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine v American Thoracic Society.

Výrazné poškodenie pľúc

Funkcia pľúc sa merala testovaním toho, koľko vzduchu mohli účastníci nútene vydychovať. To potom porovnali s odpoveďami z dotazníka, ktorý dostali všetci účastníci štúdie na posúdenie úrovne čistiacej činnosti. Vedci zistili, že množstvo vzduchu vydychované účastníkmi sa znížilo viac u žien, ktoré pravidelne upratovali čistiacimi prostriedkami.

Vedci však poznamenali, že ich práca mala určité obmedzenia. Zatiaľ čo sa výsledky zdajú byť dramatické, výskumníci špekulovali o chemických látkach v čistiacich prostriedkoch, ktoré dráždia krehké sliznice, lemujúce pľúca, čo časom vedie k trvalému poškodeniu a zmene u dýchacích ciest.

"Úplné znenie tejto štúdie je, že v dlhodobom horizonte čistiace chemikálie veľmi pravdepodobne spôsobia dosť výrazné poškodenie pľúc. Tieto chemikálie sú zvyčajne zbytočné, mikrovlákno a voda sú viac ako dosť pre väčšinu účelov," dodal doktorand Øistein Svanes, ktorý viedol štúdiu.

2018-05-16 21:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia