Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Aktuálny zoznam chorôb, ktoré môžu prerásť do epidémie: Tieto môžu zničiť ľudstvo v roku 2018!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Približne raz ročne Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyjde s pravdou von a zverejní zoznam patogénov, ktoré predstavujú najväčšie riziko katastrofy na úrovni nákazy! Pozrite si aktuálny zoznam chorôb, na ktoré by sme si mali dávať pozor v tomto roku.

 

"Tento nástroj sa snaží identifikovať choroby, ktoré predstavujú riziko pre verejné zdravie z dôvodu ich epidemického potenciálu a pre ktoré neexistujú žiadne, alebo nedostatočné protiopatrenia," uviedli pracovníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie na úvod.

Nasledujúce ochorenia uprednostní tím z WHO pre výskum. Na druhej strane upozorňuje, že to nemusí byť konečný zoznam chorôb  a neudáva "najpravdepodobnejšie príčiny ďalšej epidémie".

Čítajte tiež: Desivá prognóza ľudstva do roku 2035: Dlhý život, no za krutú cenu!

Choroby v roku 2018

Zoznam chorôb, na ktoré si treba dávať pozor v roku 2018 a ktoré budú predmetom výskumu WHO, ako píše iflscience.com:

  1. Krymsko-konžská hemoragická horúčka (CCHF)
  2. Ebola
  3. Vírus Marburg
  4. Horúčka lassa
  5. MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) - vírusové respiračné ochorenie spôsobené novým typu koronavírusu Koronavírusový respiračný syndróm na Strednom východe.
  6. Závažný akútny respiračný syndróm (SARS)
  7. Nipah - novo vznikajúca zoonóza, ktorá spôsobuje vážne ochorenia u zvierat aj u ľudí.
  8. Horúčka z údolia Rift (RVF)
  9. Zika
  10. Choroba X

Ak ste nepočuli o chorobe X, je to preto, lebo nejde o známu chorobu. Predpokladá sa, že neznámy patogén môže byť ďalšou španielskou chrípkou, ktorá zabila 50 miliónov ľudí po celom svete za menej ako dva roky! WHO uznáva skutočnosť, že sa musí pripraviť na túto pravdepodobnosť a nastaviť ju ako najvyššiu prioritu.

Aktuálny zoznam chorôb, ktoré
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ďalšie potenciálne hrozby

Tím tiež uvažoval o mnohých ďalších ochoreniach, vrátane opičích kiahní, leptospirózy, horúčky Chikungunya, Západonílskej horúčky, moru a ťažkej horúčky s trombocytopénskym syndrómom (SFTS). Ten bol pridaný do zoznamu v roku 2017!

"Tieto choroby naďalej predstavujú veľké zdravotné problémy a je potrebný ďalší výskum a vývoj," dodali autori správy.

Výskumníci osobitne zdôraznili potrebu zlepšiť diagnostiku a očkovanie proti pľúcnej nákaze, ktorá bola začiatkom minulého roka zodpovedná za smrteľnú epidémiu na Madagaskare.

Iné zdravotné problémy, ktoré boli spomenuté v správe, bolo tiež prenikanie chorôb zo zvieracích populácií - napokon väčšina infekčných ochorení na ľuďoch pochádzajú zo zvierat - a antimikrobiálna rezistencia, otázka, ktorú WHO nazvala "čoraz vážnejšou hrozbou pre globálne verejné zdravie".

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uverejnila prvý zoznam potenciálnych patogénov vyvolávajúcich pandémiu v decembri 2015, kedy bolo osem chorôb vyčlenených ako najvyššie priority, pričom sú stále na zozname. Zika bol pridaný minulý rok po tom, ako bol v roku 2016 vyhlásený globálnym ohrozením verejného zdravia, zatiaľ čo choroba X je najnovším prírastkom!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9