Prekvapivý zdroj znečistenia v mestách: Zabudnite na dopravu, toto je väčšie zlo!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-19 20:00:00

Podľa odborníkov sa znečisteného vzduchu v mestách len tak ľahko nezbavíme, a to aj napriek tomu, že podiel emisií z dopravy má klesajúci trend. Na znečistení sa do veľkej miery podieľajú vinníci, na ktorých sa ukazuje prstom len málokedy – bežní spotrebitelia.

Podľa štúdie, ktorú iniciovala americká Národná agentúra pre oceány a atmosféru NOAA v spolupráci s University of Colorado Boulder, sú popri palivách z dopravy významným zdrojom znečistenia ovzdušia v mestách produkty obsahujúce chemikálie - zlúčeniny z rafinovanej ropy – napríklad čistiace prostriedky určené pre domácnosť, ako parfumy, farby či pesticídy.

Čítajte viac: Slovensku hrozí poľnohospodárska pohroma: Tretinu územia trápi kontaminácia

Bez toho, aby si to ľudia uvedomovali, denne používajú výrobky, ktoré zaťažujú životné prostredie. Emisie zo spotrebiteľských produktov môžu v podobe drobných častíc, ktoré sa uvoľňujú do ovzdušia, poškodzovať pľúca obyvateľov miest. „Keďže doprava je stále čistejšia, tieto vedľajšie zdroje znečistenia naberajú na význame,“ uviedol Brian McDonald, vedúci autor štúdie zverejnenej v magazíne Science.

Vedci sa vo svojej štúdii zamerali najmä na prchavé organické zlúčeniny, ktoré dokážu prenikať do atmosféry a reagovať na produkciu ozónu alebo tuhých častíc. Znečistenie pochádzajúce z prchavých organických zlúčenín môže byť konkrétne v USA dvakrát až trikrát vyššie, ako sa uvažovalo doteraz. Agentúra na ochranu životného prostredia pôvodne odhadovala, že približne 75 percent prchavých organických zlúčenín pochádza z dopravy a 25 percent z chemických výrobkov. Nový výskum však hovorí o pomere 50:50.

Problémom prchavých látok z organických rozpúšťadiel a produktov osobnej starostlivosti je vysoká schopnosť odparovať sa (napríklad parfumy), a tak mnohé z toxických častíc ostávajú „uväznené“ v interiéroch. Experti odhadujú, že ich koncentrácie sú v miestnostiach desaťkrát vyššie ako v exteriéroch.

Smog ako nástraha zimy

Podľa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici je najmä v zime zhoršená smogová situácia, teda koncentrovanejšia prítomnosť prachových častíc v ovzduší v súvislosti s emisiami z dopravy a vykurovania. Počas vyhlásenej smogovej situácie by sa mali ľudia vyhnúť fajčeniu aj športovaniu, radí hovorkyňa (RÚVZ) so sídlom v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Občania by mali obmedziť aj vetranie v interiéroch a skrátiť celkový pobyt vonku. 

Čítajte viac: Vážna situácia na Slovensku: Nebezpečné látky vo vzduchu, ktoré preniknú až do krvi!

Vyhnúť by sa mali tiež aktivitám, ktoré ďalej zhoršujú kvalitu vzduchu. Okrem fajčenia ide napríklad o lepenie, prášenie alebo spaľovanie na voľných priestranstvách. Väčšie množstvo znečisťujúcich prachových častíc sa na Slovensku vyskytuje najmä v zimnom období, informuje banskobystrický RÚVZ. To môže mať na ľudské zdravie negatívny vplyv.

„Smog dráždi sliznice dýchacích ciest, čo môže spôsobiť jeho akútny zápal,“ varuje vedúca odboru hygieny RÚVZ Kvetoslava Koppová. „U alergikov môžu smogové situácie viesť k vyvolaniu astmatického záchvatu a u osôb s chronickým ochorením dýchacej alebo srdcovo-cievnej sústavy ku zhoršeniu aktuálneho zdravotného stavu,“ dodáva.

Fotogaléria


Tagy:
emisie smog exhaláty ovzdušie znečistený vzduch prchavé organické zlúčeniny

2018-02-19 20:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: TASR, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia