Nákazlivý stres nie je klamstvo: Odstrašujúci dôkaz, čo s nami dokáže spraviť stresujúci partner

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-17 06:00:00

Väčšina z nás vie, že stres môže byť nákazlivý. Ak sa nachádzame v spoločnosti ľudí, ktorí stresujú, cítime sa rovnako. Je nejakým spôsobom ovplyvnený náš mozog? Ak áno, ako?

Stres môže zanechať trvalé známky na mozgu! Štúdie napríklad ukázali, že osoby s posttraumatickou stresovou poruchou (PTSD) strácajú objem vo svojom hipokampe, resp. v oblasti mozgu zodpovednej za učenie a vytváranie nových spomienok.

Identické zmeny u partnerov

Z osobných skúseností vieme, že stres sa ľahko môže "preniesť" na niekoho iného. Napríklad aj partneri a príbuzní traumatizovaných vojakov údajne prežívajú príznaky PTSD napriek tomu, že nikdy neboli na bojovom poli. Okrem toho mnohé štúdie, vrátane nasledujúcej ukázali, že pozorovanie strachu u iných osôb môže zmeniť náš mozog, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Ako dochádza k zmene nášho mozgu, ak sme obkolesení stresujúcicimi ľuďmi? Výskumníci na univerzite v Calgary v Alberte v Kanade sa to rozhodli preskúmať. Tím viedol vedúci autor Jaideep Bains, Ph.D., a zistenia boli uverejnené v časopise Nature Neuroscience.

Čítajte tiež: Koniec chemoterapie: Revolúciu liečby rakoviny môže zmeniť nové zistenie!

Bains a kolegovia skúmali účinky stresu na mozgy samcov a samičiek myší, ktoré boli spárované dohromady. Vedci vzali jednu myš z každého páru, podrobili ich miernemu stresu a potom ich vrátili k partnerovi. Následne skúmali správanie určitej skupiny neurónov v hipokampe. Výskum ukázal, že neurónové obvody myší, ktoré boli stresované a tie, ktoré pozorovali stres v ich partnerovi, sa zmenili rovnakým spôsobom.

"Neuróny, ktoré riadia reakciu mozgu na stres, ukazujú zmeny v nestresovaných partneroch, ktoré boli identické s tými, ktoré sme merali u stresovaných myší," hovorí prvý autor štúdie Toni-Lee Sterley.

Navyše, výskumníci zistili, že aktivácia tejto skupiny neurónov spôsobila, že hlodavce uvoľnili chemikáliu, ktorú označujú ako "feromón alarmu". Autori štúdie špekulujú o tom, že účelom takéhoto signálu môže byť fakt, že akonáhle je partner upozornený, môže upozorniť ostatných členov svojej skupiny.

"Existuje aj ďalší zdroj, ktorý dokazuje, že stres môže byť prenesený - a naša štúdia ukazuje, že mozog sa zmenil prenosom stresu," dodal Sterley.

Sociálna interakcia ako kľúč

Nakoniec, posledný pozoruhodný objav štúdie bol taký, že samice myší, ktoré boli stresované partnermi, mohli prispieť k zmenám v mozgu jednoducho, trávením viac času s partnerom, ktorý nebol vystavený stresu. Avšak, u mužov to neplatí.

"Ak sú niektoré účinky stresu vymazané prostredníctvom spoločenských interakcií, pričom je to obmedzené na ženy, môže to poskytnúť prehľad o navrhovaných personalizovaných prístupoch na liečbu stresových porúch u ľudí," dodal Jaideep Bains, Ph.D.

Fotogaléria

2018-03-17 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia