Teplé ponožky, deka, zvuk dreva praskajúceho v krbe a vôňa horúceho čaju, z ktorého pomaly usrkávate. Idylická predstava? Podľa odborníkov by ste sa jej radšej mali vzdať, ak máte dva bežné zlozvyky.
Podľa vedcov môže pitie horúceho čaju až päťnásobne zvýšiť riziko vzniku rakoviny pažeráka – ak okrem čaju holdujete aj pitiu alkoholu a fajčíte. Vyplýva to z dlhodobého sledovania vyše 450-tisíc čínskych dobrovoľníkov.
Čítajte viac: S preháňadlami opatrne: Zákerný nežiaduci účinok, o ktorom by ste mali vedieť!
Medzi krajiny s najvyšším výskytom rakoviny pažeráka patrí práve Čína, s ktorou je čajová kultúra neoddeliteľne spätá. Diagnóza častejšie postihuje mužov ako ženy a v menej rozvinutých regiónoch sveta má obyčajne fatálny priebeh. Ako vyplýva zo štúdie zverejnenej v odbornom magazíne Annals of Internal Medicine, synergia kľúčových faktorov, ktorými sú škodliviny z fajčenia tabaku, konzumácia alkoholu a pitie horúceho čaju, predstavuje spúšťač zhubných procesov v pažeráku.
Do výskumu vedci zaradili osoby vo veku 30 až 79 rokov bez diagnózy rakoviny, ktoré okrem pitia čaju aj fajčili a konzumovali alkohol. Sledovali ich viac ako deväť rokov. Ukázalo sa, že u ľudí, ktorí nadmerne fajčili alebo konzumovali zvýšené množstvo alkoholu v kombinácii s pitím horúcich nápojov, bolo riziko vypuknutia rakoviny päťnásobné. Odborníci preto odporúčajú fajčiarom a konzumentom alkoholu, aby sa vyhýbali pitiu horúcich nápojov.