Varovné signály tela: Takto spoznáte chorobu podľa pier!

Zdroj: thinkstock.com
2018-02-08 06:00:00

Považujete pery za zanedbateľnú časť tváre? Chyba! Podľa nich zistíte, či váš organizmus nebojuje s nejakou chorobou. Ak vás trápia kútiky či popraskané pery, nepodceňujete to. Vaše telo sa vám snaží naznačiť, že niečo nie je v poriadku.

Ak sa bez balzamu na pery nepohnete ani na krok, môže ísť o obyčajný problém - suchú pleť, ktorú mohlo spôsobiť počasie. Neviete sa zbaviť popraskaných pier dlhšiu dobu? To už môže znamenať nepríjemnú chorobu či zápal vo vašom tele.

Suchá koža so šupinkami

Popraskané pery sú na prvý pohľad banalitou, no veľmi nepríjemnou záležitosťou. Telo sa vám snaží nimi naznačiť, že by ste mali zvoľniť z tempa a dopriať si viac spánku. Jeho nedostatok a neustály stres sa môže prejaviť suchou kožou. Nezabúdajte tiež na zdravú životosprávu! Obyčajné odlupovanie kože, s ktorým bojujete dlhšie obdobie, môže prejsť do zápalových ložísk a oparov, ako sa uvádza na goodhousekeeping.co.uk. Zabudnite vo svojom jedálničku na arginín, esenciálnu aminokyselinu, ktorá sa nachádza napr. v čokoláde.

Čítajte tiež: Hrozivé zistenie o používaní plastov: Skrytý dopad na telo s obludným účinkom

Prasknutý kútik

Väčšina z vás sa už určite stretla s týmto obťažujúcim ochorením, medzi ľuďmi známym ako kútiky. Najčastejšie sa prejavujú bolestivými trhlinkami a prasklinami v oblasti ústnych kútikov, zápalom blízkeho okolia aj chrastičkami. Kútiky sprevádza bolesť, kvôli ktorej mnohí odmietajú potravu. Kútiky sú však v mnohých prípadoch len 1 až 2-dňovou záležitosťou.

No čo ak sa ich neviete zbaviť niekoľko týždňov či dokonca mesiacov? Pravdepodobne máte nedostatok vitamínu B. Nájdete ho v mliečnych výrobkoch, vajciach, obilninách, orechoch či semenách. Ak vám prísun vitamínu B nezlepší stav kútikov, navštívte svojho kožného lekára či všeobecného lekára. Môže ísť totiž o cukrovku. Veľké množstvo cukru v tele je doslova rajom pre baktérie a plesne, ktoré sa objavujú rôzne na tele.

Brnenie pier a okolia

Nebojte sa. Ak vám brnia pery, nemusí ísť o neurologické problémy. Môže sa za tým ukrývať aj psychický problém v podobe dlhodobejšej úzkosti či strachu. Ak je telo v strese, reaguje stiahnutím svalov a rýchlejším dýchaním. Keď vám brnia pery, môže ísť o dlhodobo potlačovaný strach z čohokoľvek. Najlepšie spravíte, ak vyhľadáte odbornú pomoc.

Necitlivé pery

Necitlivé pery sprevádzané svrbením, začervenaním a opuchmi môžu signalizovať alergickú reakciu. Pravdepodobne máte alergiu na nejakú potravinu, alebo vám nerobí dobre kozmetika.

Namodralé pery

Príčinou modrých pier môže byť zlyhanie srdca či záškrt! Signalizujú nedostatok kyslíka. Záškrt sprevádza dráždivý kašeľ, kvôli ktorému sa človeku ťažko dýcha. Trpia ním hlavne deti. Namodralá farba pier v častých prípadoch varuje dospelých, že ich srdce nezvláda pumpovať okysličenú krv do celého obehu. Pri tomto zdravotnom probléme vám pomôže len odborník – kardiológ.

Veľmi opuchnuté pery

Pozor, v tomto prípade môže ísť o Crohnovu chorobu. Pri tomto ochorení má človek chronicky zapálenú niektorú časť tráviacej sústavy, najčastejšie tenké alebo hrubé črevo. Aj keď sa vám nemusí pozdávať, že by pery mali poukázať na ochorenie čriev, je to skutočne tak. Tento typ ochorenia spôsobuje opuchy na rôznych častiach tela, vrátane úst.

Pálenie pier

Pálenie pier znamená, že sa vám tvorí opar. Ide o prvú fázu, kedy sa môže k nepríjemnému páleniu pridať aj praskanie a mokvanie. Ak raz chytíte opar, nikdy sa ho nezbavíte. Aj keď jeho príznaky môžete úspešne potlačiť, s veľkou pravdepodobnosťou vyskočí von v prípade, ak máte oslabenú imunitu.


Tagy:
zdravie pery

2018-02-08 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia