Nečakané zistenie o rakovine hrubého čreva: Skrytá príčina, o ktorej nemusíte vedieť!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-07 05:55:00

Pacientom s predispozíciou na rakovinu hrubého čreva možno svitá nádej na nový typ preventívnej liečby. Vedci totiž prišli na to, čo ľudí s touto závažnou diagnózou spája a v konečnom dôsledku významne prispieva k rozvoju onkologického ochorenia.

Experti z amerického inštítútu pre výskum rakoviny The Bloomberg–Kimmel Institute for Cancer Immunotherapy zistili, že v črevách pacientov s genetickou predispozíciou na rakovinu hrubého čreva žijú dva druhy problematických baktérií. Vedci na základe výskumov na myšiach predpokladajú, že jeden z týchto druhov baktérií vyvoláva špecifický typ imunitnej odpovede, ktorá podporuje tvorbu malígnych nádorov. Keď však do hry vstúpi aj druhý bakteriálny kmeň, spúšťajú kaskádu rozvratných procesov.

Čítajte viac: Genetik Ján Radvánszky: Črevný mikrobióm je stále veľkou záhadou

Podrobnosti o výskume boli zverejnené v magazínoch Cell Host & Microbe a Science. Črevné bakteriálne kmene Bacteroides fragilis a Escherichia coli sú schopné napádať ochrannú hlienovú vrstvu hrubého čreva a vytvárajú mikroprostredie, ktoré vyvoláva chronický zápal a následné poškodenie DNA, čím vzniká podhubie pre tvorbu nádorov.

Podľa Drewa Pardolla, riaditeľa inštítútu The Bloomberg–Kimmel Institute for Cancer Immunotherapy, by bolo vhodné zvážiť častejší skríning hrubého čreva u ohrozených pacientov. V prípade, že výskum pokročí ešte ďalej, možno bude v budúcnosti možné uvažovať aj o vakcínach alebo špeciálnych probiotikách, ktoré by upravili chyby v mikrobióme.

Baktérie ako príčina tvorby polypov a adenómov

Za približne päť percent prípadov rakoviny hrubého čreva je zodpovedný dedičný syndróm nazvaný familiárna adenomatózna polypóza (FAP), pre ktorý je charakteristická tvorba polypov a adenómov v hrubom čreve s potenciálom stať sa malígnymi. Škodlivé baktérie však dokážu vyvolať zápalový proces aj u osôb, ktoré nemajú dedičnú záťaž a až doteraz nebolo odborníkom jasné, aké baktérie u pacientov s FAP rakovinu spúšťajú.

Vedci v rámci výskumu dôkladne preskúmali tkanivo hrubého čreva odobraté šiestim pacientom s FAP. V 70 percentách prípadov bol na tkanivách usadený biofilm z prevažne dvoch typov baktérií: Bacteroides fragilis a Escherichia coli. To bolo pre expertov obrovským prekvapením, pretože hrubé črevo zvykne kolonizovať až okolo 500 rôznych typov baktérií. Následné testovanie 25 ďalších vzoriek napadnutého hrubého čreva potvrdilo, že kmeň Bacteroides fragilis produkuje toxín indukujúci zápal hrubého čreva. Escherichia coli zasa produkuje tzv. kolibaktín, ktorý spôsobuje mutácie DNA v bunkách. Koexistencia účinkov týchto dvoch toxínov črevných baktérií dokáže podľa vedcov vyvolať ideálne prostredie pre vznik rakoviny.

Kmene Bacteroides fragilis a Escherichia coli sa objavujú aj v črevách malých detí, čo je podľa vedcov znepokojujúce – baktérie totiž môžu prispievať k nárastu rakoviny hrubého čreva aj u mladších ľudí. Avšak za predpokladu, že sa v črevách vyskytujú súčasne. Z výskumu na myšiach totiž vyplynulo, že keď črevá kolonizuje len jeden z bakteriálnych kmeňov, pravdepodobnosť vzniku rakoviny je malá.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie rakovina hrubého čreva Escherichia coli črevná mikroflóra mikrobióm Bacteroides fragilis

2018-02-07 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia