Ohrozenie pochádzajúce z umývačky riadu: Pozrite sa, aký hnus produkuje!

V umývačke riadu sa môžu nachádzať nebezpečné baktérie.
Zdroj: thinkstock.com
2018-02-03 15:30:00

Na umývačku riadu nedá dopustiť asi nikto. Ušetrí čas nekonečným umývaním riadu, za čo ju mnohí pochvaľujú. Pozor, môže byť však plná nebezpečných baktérií!

Šíri sa z vašej umývačky nevábny zápach? Budete šokovaní, čo je na vine! Takmer nikto nevie, že v nej číhajú nebezpečné baktérie, ktoré môžu ohroziť ľudský život, ako potvrdil nový výskum. Konkrétne sa tam nachádzajú baktérie E. coli, ktoré spôsobujú život ohrozujúcu otravu potravín. Taktiež iné patogény spojené s infekciou močových ciest, kože a vnútornou výstelkou srdca. Na toto zistenie prišla slovinská štúdia, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: Prekvapivý test slovenských medov: Výrazné rozdiely medzi západom a východom!

Hoci sú baktérie zvyčajne neškodné, môžu byť smrteľné u ľudí so zníženým imunitným systémom, ako sú pacienti, ktorí podstúpili chemoterapiu alebo transplantácie orgánov. Predpokladá sa, že sa baktérie a huby dostanú do umývačiek riadu prostredníctvom vody z vodovodu, rovnako ako prostredníctvom kontaminovaných potravín, dodal výskum. Výskumníci odporúčajú, aby ľudia znížili riziko infekcie tým, že sa vyhnú otváraniu umývačky riadu a tým aj horúcemu vzduchu a nechajú ju chvíľu vychladnúť. Je dobré utrieť gumové tesnenie po každom použití!

Aké patogény obsahujú umývačky riadu?

Výskumníci z Ľubľanskej univerzity v Slovinsku analyzovali 24 gumových tesnení v umývačkách riadu v súkromných domoch a taktiež vodu, ktorú produkujú. Výsledky ukazujú, že mnohé umývačky obsahujú baktérie vrátane Escherichia, ktoré pokrývajú kmene ako E. coli a ktoré spôsobujú u ľudí otravu! Môžu sa v nich nachádzať aj baktérie Pseudomonas, ktoré môžu spôsobiť infekcie hrudníka, a Acinetobacter, ktorý je spojený s infekciami močových ciest, kože a vnútornej výstelky srdca, ktoré môžu byť smrteľné. Umývačky riadu tiež často obsahujú huby, ako je Candida, ktorá spôsobuje opar.

Ako znížiť riziko?

Výskumníci varujú, že tieto patogény sa môžu uvoľniť do domácností prostredníctvom horúceho vzduchu, ktorý sa produkuje v umývačke. Ľudia by sa preto mali vyhýbať otvoreniu umývačiek riadu, kým nevychladnú. Expozícia patogénom môže byť tiež minimalizovaná utieraním gumového tesnenia, ktoré obklopuje dvere umývačky riadu po každom umývacom cykle, aby sa zabránilo vytváraniu baktérií a húb. Mikróby sa často zachytávajú na tesnení.

Baktérie môžete zabiť aj inak. Zvyšky umývacích prostriedkov a usadený tuk odstránite tým, že handričkou utriete viditeľné nečistoty z dna. Následne nalejte ocot do šálky a položte na hornú policu prázdnej umývačky riadu. Celý cyklus spustite na najvyššiu teplotu.

Napriek ich rade odborníci zdôrazňujú, že pre priemerného zdravého človeka umývačky riadu pravdepodobne nepredstavujú žiadnu škodu.

Fotogaléria

2018-02-03 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia