Bežná prísada, ktorá by sa nemala podceňovať: Liečivý zázrak v kuchyni

Čierne korenie nie je len obyčajným korením na dochucovanie jedál!
Zdroj: thinkstock.com
2018-03-30 06:00:00

Považujeme ho za samozrejmosť a bežnú vec pri varení. Pritom ani nevieme, čo držíme v rukách! Čierne korenie nie je len obyčajnou prísadou, ktorá dodáva chuť jedlám. Najnovšie ho možno považovať za bojovníka proti obezite.

Podľa nového výskumu by čierne korenie mohlo pomôcť v boji proti obezite. Zistilo sa, že piperonal, zlúčenina v korení, výrazne redukuje škodlivé účinky nezdravej stravy s vysokým obsahom tukov pri podávaní pri podávaním potkanom.

Čítajte tiež: Slanina ako spúšťač nebezpečnej choroby: Krutá daň za mastnú pochúťku

V štúdii v Indii vedci podávali hlodavcom čierne korenie ako doplnok stravy počas šiestich týždňov. Tí nakoniec zaznamenali nižšiu telesnú hmotnosť, nižší percentuálny podiel tuku, tiež hladinu cukru v krvi a silnejšie kosti v porovnaní so zvieratami, ktoré kŕmili len tukmi a bez korenia, ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

V samostatnej štúdii zase britskí vedci na Imperial College v Londýne objavili mutácie v géne súvisiace s obezitou a naznačili, že "obezita nie je vždy len pažravosť". Zaujímavé je, že indickí vedci sa domnievajú, že piperonal môže pôsobiť proti niektorým génom, ktoré sú spojené s ťažkou nadváhou.

Oba vedecké tímy dúfajú, že ich zistenia dokážu vytvoriť novú liečbu obezity.

Účinný prostriedok proti obezite

Výskumníci z univerzity Sri Venkateswara v Indii uskutočnili experiment na obéznych potkanoch, ktoré boli 22 týždňov kŕmené stravou s vysokým obsahom tukov. Piperonal vybrali zo semien čierneho korenia a pridali ho do stravy hlodavcov od šestnásteho týždňa. Na konci obdobia štúdie sa u tejto skupine v porovnaní s kontrolnou skupinou zvierat zvýšila ich čistá svalová hmota, koncentrácia kostného minerálu (BMC) a kostná minerálna hustota (BMD). Piperónová suplementácia tiež značne znížila hladinu glukózy v krvi po 60 minútach v porovnaní s kontrolnými potkanmi.

Tím zistil, že preventívne účinky boli maximalizované v dávke 40 mg na kg telesnej hmotnosti, ktorá bola podaná počas 42 dní. Okrem toho výsledky naznačovali, že piperonal mohol pomôcť regulovať niektoré z génov, ktoré sú spojené s obezitou.

V časopise Nutrition and Metabolism autori štúdie uviedli: "Naše zistenia demonštrujú účinnosť piperonalu ako účinného prostriedku proti obezite, poskytujú vedecké dôkazy o jeho tradičnom používaní a navrhujú možný mechanizmus účinku."

Ako sa uskutočnil výskum génov?

Štúdia pod vedením Imperial College v Londýne sa zamerala na deti s veľkou nadváhou v Pakistane, kde genetický vzťah na obezitu predtým identifikoval tím v približne 30 percentách prípadov. Je to spôsobené vysokou úrovňou medzirodinných vzťahov v populácii, podľa výskumníkov. Rodičia, ktorí sú úzko spriaznení, majú väčšiu pravdepodobnosť, že majú rovnakú mutáciu, takže dieťa môže zdediť obezitu z oboch strán, čo spôsobí, že sa prejaví závažnejšia mutácia.

Táto nová štúdia použila genómové sekvenovanie a našla mutácie v jednom špecifickom géne, súvisiacom s obezitou: adenylátcykláza 3 (ADCY3). To vedie k abnormalitám týkajúcim sa kontroly chuti do jedla, cukrovky a dokonca aj pocitu vône.

Profesor Philippe Froguel z oddelenia medicíny v spoločnosti Imperial povedal: "Skoré štúdie na myšiach testovaných na ADCY3, ktoré boli chované tak, že nemajú tento gén, zistili, že tieto zvieratá sú obézne a tiež chýbajú schopnosť vôňa, známa ako anosmia. Keď sme testovali našich pacientov, zistili sme, že majú aj anosmiu a opäť vykazujú väzbu na mutácie v ADCY3."

Výskum bol publikovaný v časopise Nature Genetics.

2018-03-30 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia