Parabény v kozmetike: Nevyspytateľné konzervanty, tieto sa pomstia vášmu zdraviu!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-09 11:59:00

Veľa ľudí zneistie, keď si na na obale kozmetického výrobku všimne, že obsahuje parabény. Hoci tieto konzervanty evokujú hazard so zdravím, naša pokožka je s nimi denne v kontakte. Viete, ktoré z nich sú zakázané, a ktoré európsky trh toleruje?

Parabény patria medzi bežne používané kozmetické konzervanty, ktoré zabraňujú vzniku plesní a premnoženiu mikroorganizmov vo výrobkoch. Najčastejšie sa v kozmetických produktoch stretnete so štyrmi parabénmi, sú to metylparabén, propylparabén, butylparabén a etylparabén, informuje americká Správa potravín a liečiv (FDA). Veľakrát sa v jednom produkte nachádza viac ako jeden druh parabénu a často ich možno nájsť v kombinácii s inými chemickými konzervačnými látkami.

Čítajte viac: Kožná lekárka radí, ako v zime používať make-up: Na prvom mieste je výber krému

Pridávajú do rôznych typov kozmetických produktov, môžu byť v pleťových krémoch, make-upe, mydlách, šampónoch, sprchových a telových mliekach, alebo aj v dezodorantoch a antiperspirantoch. Kým niektoré parabény odborníci nepovažujú za zdraviu škodlivé, iné majú na muške. Niekedy sa totiž stáva, že výrobcovia nerešpektujú nariadenia a do kozmetických prípravkov primiešavajú aj chemické látky toxické pre ľudský organizmus. Parabény sa dávajú do súvislosti najmä so vznikom rakoviny či hormonálnymi poruchami, preto sú neustále predmetom vedeckého skúmania, priamy dôkaz o zdravotnej škodlivosti povolených parabénov sa však nepodarilo nájsť.

Ako uvádza Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR), z chemického hľadiska sú parabény alkylestery kyseliny 4-hydroxybenzoovej a ich soli. Dajú sa vyrobiť synteticky a v nízkych koncentráciách sa vyskytujú aj v prípade, napríklad v ovocí a zelenine (čučoriedky, mrkva, olivy, jahody, hrach, cibuľa), včelích produktoch (propolis) a morských baktériách.

Rakovina a hormonálne poruchy

Ako dopĺňa ÚVZ SR, na ľudí s normálnym typom pokožky nepôsobia toxicky, ale v styku s poranenou alebo poškodenou kožou môžu vyvolať jej „senzibilizáciu a následne aj dermatitídu“. Do pokožky sa rýchlo vstrebú a po metabolizácii by sa z tela mali takmer úplne vylúčiť. Niektoré štúdie na zvieratách spochybňujú nezávadnosť nemetabolizovaných parabénov a upozorňujú na ich možný slabý estrogénový potenciál, ktorý môže teoreticky narúšať endokrinné procesy v tele. Prejavovať sa môže napríklad skorším nástupom puberty u chlapcov i dievčat, zvýšeným rizikom rakoviny prsníka, ale aj zníženým množstvom a pohyblivosťou spermií.

Za bezpečné druhy parabénov sú oficiálne považované metyl- a etylparabény. Propyl- a butylparabén sú bezpečné za predpokladu, že boli vo výrobku použité individuálne alebo v kombinácii. Ich obsah vo výrobku však nesmie prekročiť 0,19 percenta. Stanoviská štúdií ale nie sú jednoznačné a v otázke rizikovosti sa niektoré z nich rozchádzajú.

Európska komisia zaradila do zoznamu zakázaných látok izopropylparabén, izobutylparabén, pentylparabén, benzylparabén a fenylparabén. Kozmetické výrobky ich od mája 2015 nesmú obsahovať. Používať sa môžu metylparabén, etylparabén, sodium parabén, pottasium parabén či calcium parabén, vo výrobkoch však nesmie ich množstvo prekročiť povolený limit. Podobné obmedzenia platia pre butylparabény a propylparabény. Zároveň sa nesmú vyskytovať v nezmývateľných kozmetických výrobkoch určených na oblasti „pod plienkou“ pre deti do troch rokov.

 

Fotogaléria


Tagy:
kozmetika konzervanty parabény pleťový krém

2018-01-09 11:59:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia