Štedrá večera sa vám môže vymknúť spod kontroly: Kolaps za vianočným stolom!

Zdroj: thinkstock.com
2017-12-23 15:30:00

Kto by nechcel osláviť Vianoce so všetkým, čo k tomu patrí bez obmedzenia. Vychutnať si všetky tie dobroty, ktoré ponúka vianočný stôl! Profesor však dvíha varovný prst a upozorňuje, že by sa Štedrá večera mohla skončiť veľmi zle.

Stačí jediný raz sa prejesť

Podľa odborníka môže Štedrá večera vyvolať infarkt. Zdá sa vám to prehnané? Skutočne sa tak môže stať. Tí, ktorí majú koronárnu chorobu srdca, sú v ohrození a v prípade, že by sa cez vianočné sviatky prejedli, môžu čeliť nebezpečným dôsledkom. Upozorňuje na to Marvin Lipman, kardiologický profesor na New York Medical College.

Čítajte tiež: Jeden z najväčších mýtov, ktorému veríme: Ako je to so sedením a priberaním!

Priemerný dospelý človek môže skonzumovať až 5 240 kalórií počas vianočného dňa a neuveriteľných 190 g tuku, ako sa uvádza na dailymail.co.uk!

"Väčšina ľudí si dopraje zvýšené množstvo jedla bez významného poškodenia na ich zdraví. Ale u tých, ktorí majú rizikové faktory, ako sú srdcové choroby alebo vysoký cholesterol, môže prejedanie vyvolať vážnejšie zdravotné problémy," dodal profesor.

V časopise Consumer Reports hovorí profesor Lipman o štúdií, ktorá zahŕňala 2000 pacientov so srdcovým infarktom. V rámci nej sa zistilo, že už jediné prejedanie sa by mohlo až štyrikrát viac zvýšiť šancu na srdcový záchvat v ten istý deň. Ako ďalej vysvetlil, triglyceridy, teda typ tukov nachádzajúci sa v krvi po konzumácii veľkého jedla, môžu spôsobiť zápal v krvných cievach v srdci a okolo neho.

"Toto je zvyčajne len začiatok infarktu," povedal. "Veľké množstvo jedla a alkoholu môže tiež vyvolať uvoľňovanie látok, podobných adrenalínu, ktoré môžu spôsobiť fatálny abnormálny srdcový rytmus."

Profesor Lipman tiež poukazuje na ďalšie zdravotné problémy spôsobené prejedaním: pálenie záhy, plynatosť a hnačka, záchvaty žlčníka a priberanie.

Koľko priberieme?

Počas slávnostného obdobia priemerná dospelá osoba priberie len v období od Štedrého dňa po Nový rok približne jeden a pol kila, ako potvrdil nedávny prieskum s viac ako 1000 ľuďmi. Viac ako tretina ľudí sa priznala, že im zvyčajne trvá štyri mesiace, kým sa vrátia na hmotnosť, ktorú mali pred Vianocami.

Fotogaléria

2017-12-23 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia