Desať nenápadných príznakov neposlušnej štítnej žľazy, na ktoré si treba dávať pozor

Zdroj: profimedia.sk
2017-12-20 06:00:00

Štítna žľaza, malý krúžok v tvare motýľa v oblasti krku, produkuje hormóny nevyhnutné pre metabolizmus a aktivitu mozgu. Jej príznaky sú často nejednoznačné, ale ak zistíte, že niektorý z nasledujúcich prejavov pretrváva, endokrinológovia odporúčajú navštíviť lekára, ktorý vám spraví jednoduchý krvný test na stanovenie hladiny hormónov.


Zo sladkého spánku na nespavosť

Ak ste vždy dobre spávali, ale zrazu máte problémy, čo i len ponoriť sa do ríši snov, mohlo by to znamenať problém so štítnou žľazou. Nadmerne aktívna štítna žľaza pumpuje určité hormóny (trijódtyronín známy ako T3 a tyroxín známy ako T4) v nadmernej hladine, ktoré môžu v prehnanej miere stimulovať centrálny nervový systém a viesť tak k nespavosti, ako hovorí MUDr. Hossein Gharib, endokrinológ kliniky Mayo.

Čítajte tiež: Výskum mrazených rýb prekvapuje: Tri dôležité podmienky, aby boli morské pochúťky čerstvé

Na druhej strane, ak sa po dlhom spánku cítite unavení (alebo potrebujete spať viac ako zvyčajne), môžete mať zase nedostatočnú aktivitu štítnej žľazy, teda vaše telo nevytvára dostatok hormónov. Za pocitom únavy však nemusí byť len štítna žľaza, ako sa uvádza na rd.com. Existuje množstvo iných zdravotných dôvodov, ktoré môžu byť na vine.

Náhla úzkosť

Ak ste nikdy nebojovali s úzkosťou a začali ste sa cítiť úzkostlivo alebo znepokojene, vaša štítna žľaza môže byť hyperaktívna. Príliš veľa hormónov štítnej žľazy často spôsobuje, že pacienti majú pocit nervozity alebo úzkosti, ktoré nesúvisia so žiadnym špecifickým príznakom, ako hovorí endokrinológ nemocnice Mount Sinai Roosevelt v New Yorku MUDr. Ashita Gupta.

Keď črevá nefungujú tak, ako by mali

Častá zápcha môže byť príznakom nesprávne fungujúcej štítnej žľazy.

"Hormóny štítnej žľazy tiež zohrávajú úlohu v udržiavaní tráviaceho traktu," hovorí Dr. Gupta. "Ak chodievate na veľkú potrebu menej, v črevách sa hromadia škodlivé látky."

Nadmerne aktívna štítna žľaza môže vytvoriť opačný účinok.

Riedke vlasy

Riedke vlasy sú jedným z mnohých príznakov štítnej žľazy, na ktoré je potrebné dávať si pozor. Neaktívna alebo nadmerne aktívna štítna žľaza naruší cyklus rastu vlasov, ako dodal doktor Gupta. Zvyčajne väčšina vašich vlasov rastie, zatiaľ čo malá časť nie. Keď sú hormóny štítnej žľazy nevyvážené, zastaví sa rast väčšieho množstva vlasov, čo znamená, že vlasy vyzerajú tenšie.

Potenie

Nadmerné potenie (ak nevykonávate žiadnu fyzickú aktivitu) je bežným znakom hyperaktívnej štítnej žľazy.

"Štítna žľaza reguluje produkciu energie z tela. Vyššie než normálne hormonálne hladiny znamenajú, že váš metabolizmus je oživený, čo spôsobuje, že ľudia sa viac potia, "hovorí Dr. Gupta.

Neobvyklé zvýšenie telesnej hmotnosti

Ak sa vo svojich nohaviciach necítite dobre, ale nezmenili ste svoje stravovacie a cvičebné návyky, môže byť na vine aktívna štítna žľaza.

"Nedostatok hormónov znižuje metabolizmus a spaľovanie kalórií, takže môžete vidieť postupné, ale nevysvetliteľné zvýšenie telesnej hmotnosti," hovorí Dr. Gharib.

Schudli ste bez námahy

Na druhej strane, ak ste náhle pocítili, že sú vám veci veľké bez toho, že by ste zmenili stravovací režim či pohyb, môžete mať nadmerne aktívnu štítnu žľazu, ktorá spôsobuje zvýšenie metabolizmu.

"Ľudia často hlásia, že ich chuť do jedla je veľmi vysoká a jedia veľa, ale napriek tomu strácajú svoju hmotnosť namiesto toho, aby priberali," hovorí Gupta.

Nižšia mozgová aktivita

Keď štítna žľaza nefunguje správne, rovnako je to aj s mozgom. Pri nedostatočnej aktivite štítnej žľazy niektorí ľudia hlásia pocit "prázdna v mozgu", hovorí Dr. Gupta. Iní hlásia, že zažívajú miernu stratu pamäti alebo celkovú duševnú únavu. Nadmerne aktívna štítna žľaza môže sťažiť koncentráciu.

Príliš veľa energie 

Preťaženie hormónov štítnej žľazy urýchľuje procesy vo vašom tele.

"Ľudia hovoria, že majú pocit akoby prijali príliš veľa kofeínu. Majú silné srdcové búšenie, aj keď sú uvoľnení," hovorí Dr. Gupta.

Neplodnosť alebo potrat

Ženy, ktoré majú ťažkosti s počatím bez rodinnej anamnézy neplodnosti - alebo ak sa vyskytnú  problémy v skorých štádiách tehotenstva by si mali dať vyšetriť štítnu žľazu, povedal doktor Gupta.

"Nízke hladiny hormónov ovplyvňujú ovuláciu a predisponujú k neplodnosti alebo potratu," hovorí Dr. Gupta. "Ak máte ochorenie štítnej žľazy, doplnky hormónov môžu byť veľmi prínosné pri snahe otehotnieť a počas tehotenstva."

Fotogaléria

2017-12-20 06:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia