Pozor na srdcový infarkt: Dôvod, prečo k nemu dochádza v tejto časti dňa!

Zdroj: Thinkstock.cz
2017-12-30 06:00:00

Vedci držia v rukách veľký triumf! Prišli na to, že srdcové infarkty sa často vyskytujú v určitej časti dňa. Toto zistenie ich tak môže posunúť o krok bližšie k tomu, aby sa dopátrali k tomu, prečo sa to vlastne deje.

K srdcovým záchvatom dochádza vtedy, keď je krvný tok do časti srdcového svalu náhle zablokovaný a k srdcu sa nemôže dostať kyslík. Hoci prednedávnom sa objavila informácie o tom, že práve chladné počasie môže spôsobiť zvyšujúci sa počet prípadov infarktu, najnovšia štúdia sa dostala o niečo bližšie k pochopeniu, prečo k infarktom dochádza.

Čítajte tiež: Amalgám či fotokompozit? Zubár prezradil, ktorá plomba je lepšia

Môže za to draslík?!

Zaujímavé je, že väčšina prípadov infarktov nastane v skorých ranných hodinách medzi jednou až piatou hodinou, ako sa uvádza na express.co.uk. Údajne ide o závažnejšie prípady než tie, ktoré sa vyskytnú neskôr v priebehu dňa. Výskumníci na University of Surrey a Cambridge's MRC Laboratory of Molecular Biology sa teraz domnievajú, že vtedy dochádza ku kolísajúcim hladinám draslíka. Predpokladá sa, že tento minerál ovplyvňuje cirkadiánne rytmy v červených krvinkách - zodpovedné za prepravu kyslíka v tele - čo by mohlo spôsobiť infarkt.

Cirkadiánne rytmy sú 24-hodinové hodiny vnútorného tela, ktoré riadia fyzické, mentálne a behaviorálne zmeny počas denného cyklu. Červené krvinky, ako zistili vedci, mali vlastné cirkadiánne rytmy, ktoré slúžili na zmenu ich činnosti medzi dňami a nocou. Podobne ako fungujú iné bunky v tele. Na rozdiel od iných buniek však červené krvinky nemajú DNA alebo "génové hodiny". Až doteraz nebolo známe, ako fungovali.

V novej štúdii vedci zistili, že v bunkách dochádza k významným zmenám v hladinách draslíka, čo zodpovedá cirkadiánnym rytmom. V priebehu dňa sa zvýšila hladina draslíka a v noci sa, naopak, znížila. Keď vedci zmenili hladinu draslíka, zistili, že negatívne ovplyvňujú cirkadiánny rytmus bunky.

Veľký objav

Odborníci veria, že zistenia - červené krvinky sú ovplyvnené cirkadiánnym rytmom, by im teraz mohlo pomôcť pochopiť, prečo sa srdcové záchvaty prevažne vyskytujú ráno.

Dr Fatima Labeedová, vedúca výskumníčka a vysokoškolská lektorka na univerzite v Surrey, dodala: "Tento vzrušujúci objav nám poskytuje jedinečný pohľad na fungovanie fyziológie membrány červených krviniek a na jeho mechanizmus hodín - kde sa zdá, že iontový transport má mimoriadny význam.

"Analýza cirkadiánnych rytmov v červených krvinkách môže potenciálne pomôcť pochopiť, prečo sa srdcové záchvaty vyskytujú väčšinou ráno. Budeme sa na to pozerať ďalej v našich nadchádzajúcich štúdiách," povedala odborníčka.

Draslík je výživná látka, resp. minerál, nachádzajúci sa napr. v avokáde, banánoch a sladkých zemiakoch. Zatiaľ však neexistuje náznak, že by množstvo draslíka spotrebovaného prostredníctvom stravy mohlo hrať úlohu pri spúšťaní alebo prevencii infarktu.

Príznaky srdcového záchvatu zahŕňajú bolesť na hrudníku a ohromujúci pocit strachu.

Fotogaléria

2017-12-30 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia