Štyri zmeny na tvári, ktoré by mohli signalizovať vážny zdravotný stav

Zdroj: Thinkistock.com
2017-12-15 06:00:00

Postupne ako pribúdajú roky možno spozorovať určité zmeny na našej tvári. Hoci môžu byť normálne, nie vždy to tak je. Tmavé kruhy pod očami alebo akné na tvári sa môžu zdať banalitou, no pritom sa za nimi môže skrývať vážny zdravotný problém!

Dr. Susan Taylorová, docentka dermatológie na Pennsylvánskej lekárskej fakulte na univerzite v Pennsylvánii upozorňuje na zmeny, ku ktorým môže dôjsť na tvári a ktoré mnohí môžu považovať za úplne banálnu vec. Dokonca si treba všímať aj obočie a tiež škvrny, ktoré môžu upozorniť na nejaký problém so zdravím.

Čítajte tiež: Používate tento rastlinný olej? Jeho vplyv na mozog vás zaskočí!

Tenké obočie ako hrozba

Aj keď tenké obočie môže byť z jednoduchého dôvodu. Vytrhali ste si príliš veľa chĺpkov. Avšak ďalším dôvodom riedkeho a tenkého obočia môže byť problém so štítnou žľazou, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Na vine je neaktívna alebo znížená tvorba hormónov štítnej žľazy, ktorá sa nazýva hypotyreóza.

"Mali by ste tiež hľadať iné príznaky," povedala doktorka Taylor Kellyová. "Napríklad ľudia s hypotyreózou sa cítia unavení a pomalí. Po celý čas im môže byť zima. Ich pleť môže byť suchá a hrozí zápcha. Ak týmto všetkým trpíte, mali by ste sa obrátiť na svojho lekára a dať si spraviť jednoduchý krvný test, ktorý môže určiť, či máte hypotyreózu."

Keď vaječníky nie sú v poriadku

Ďalším nebezpečným príznakom môžu byť nadbytočné chĺpky či vlásky na tvári a akné, ktoré môžu signalizovať syndróm polycystických vaječníkov. Vlásky na tvári majú čo-to dočinenia s genetikou. Akné je zase úplne normálne u dospievajúcich, alebo taktiež môžu vznikať vplyvom stresu. Tieto spomínané symptómy však môžu byť spôsobené nerovnováhou hormónov.

Syndróm polycystických ovárií (PCOS) môže viesť k týmto vysokým hladinám testosterónu. Syndróm ovplyvňuje fungovanie vaječníkov ženy, pričom sa predpokladá, že postihuje jednu z piatich žien. Výsledkom je zväčšovanie vaječníkov. Obsahujú veľa malých vačkov, naplnených tekutinou (folikuly), ktoré obklopujú vajíčka (v skutočnosti nemáte cysty). PCOS súvisí so zvýšeným rizikom rozvoja cukrovky 2. typu a vysokej hladiny cholesterolu.

Pozor na červené tváre

Niektorí ľudí majú tendenciu veľmi ľahko sčervenať v tvári, čo môže byť stresom či rozpakmi, alkoholom alebo korenistými jedlami. U starších žien môže byť na vine menopauza. Dr. Taylorová však upozorňuje na menej známy fakt, ktorý je za tým. Ako dodala, je dôležité všimnúť si, či sú vaše tváre a tiež brada červené. Ak sa to počas leta zintenzívni, mohlo by vaše telo upozorňovať červenými tvárami na autoimunitnú poruchu Lupus.

Lupus je zdravotný problém, ktorý postihuje mnohé časti tela. Mnohí ho nevedia rozoznať, príznaky môžu byť mierne až život ohrozujúce! Doktorka Taylorová tvrdí, že ďalšie príznaky zahŕňajú artritídu, bolesti kĺbov, svalové bolesti, letargiu, ale často to môže byť len sčervenanie tváre.

Kruhy pod očami nielen kvôli spánku

Nedostatok spánku je zodpovedný za vznik nepekných kruhov pod očami. Hoci v prevažnej väčšine ide o kozmetický problém, ktorý sa dá vyriešiť, na vine môže byť aj lekársky problém. Málokto vie, že sa za nimi môže skrývať autoimunitná porucha. Dr. Wilson varuje, že kruhy pod očami môžu byť príznakom príliš veľkého množstva soli vo vašej strave, alebo to môže znamenať, že chronická alergia vám spôsobuje krvné cievy v blízkosti očí.

Ak sa v okolí očí nachádzajú tmavé škvrny alebo sčervenanie, môže ísť o príznak dermatomyozitídy. Ide o zriedkavú autoimunitnú poruchu, ktorá spôsobuje bolesť svalov a slabosť.

Fotogaléria

2017-12-15 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia