Neškodný zvyk, ktorý sa vám nemusí vyplatiť: Dôsledky sú vážne!

Pravidelné čistenie zubov je dôležité pre celkové zdravie organizmu.
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-14 13:30:00

Ak si líhate do postele s nevyčistenými zubami, koledujete si o problém! Aj keď pre niekoho môže ísť na prvý pohľad o banálnu vec, nad ktorou len mávne rukou, v skutočnosti môže tento zlozvyk spôsobiť vyvolanie nebezpečnej choroby.

Iste, robíte, čo je vo vašich silách a snažíte sa umývať si zuby dvakrát denne. Na druhej strane, stáva sa, že prídete domov po náročnom dni a ľahnete si do postele bez toho, aby ste predtým navštívili kúpeľňu. Vyčistiť si chrup je už jednoducho nad vaše sily. Zdá sa, že ide o neškodný zvyk, ale nový výskum zistil, že ak sa opakuje, dôsledky môžu byť vážnejšie, ako si myslíte.

Čítajte tiež: Imunoalergológ Tibor Prunyi o typických zimných chorobách: „Chorobu z chladu“ medicína nepozná

Rakovina?!

Štúdia publikovaná v časopise Cancer Research spája parodontálnu chorobu, ktorá môže byť spôsobená nedostatočnou zubnou hygienou, s rakovinou pažeráka alebo rakovinou rúrky, ktorá prechádza z krku do žalúdka. Mohlo by byť skutočne ignorovanie čistenia zubného chrupu príčinou rakoviny hrdla?

Výskumníci odobrali vzorky z úst od 122 000 ľudí a po 10 rokoch sa u 106 ľuďoch vyvinula rakovina pažeráka. Odborníci zistili, že tí, u ktorých vznikla táto rakovina, mali väčšiu pravdepodobnosť výskytu vyšších hladín určitých druhov baktérií vo svojich ústach, ako sa píše na womenshealthmag.com. Tieto druhy baktérií sa volajú Tannerella forsythia a Porphyromonas gingivalis a obe sa spájajú s ochorením ďasien. Navyše, Tannerella forsythia bola spojená so zvýšeným rizikom rozvoja rakoviny pažeráka o 21 percent. Tieto baktérie môžu sídliť vo vašich ďasnách, ak si ich pravidelne nečistíte zubnou kefkou, čím zvyšujete pravdepodobnosť vzniku parodontu.

Je však potrebné poukázať na niekoľko hlavných upozornení. Výskumníci nemali úplne informácie o ústnom zdraví účastníkov štúdie, takže bolo ťažké povedať, či samotné baktérie spôsobili rakovinu hrdla alebo trpeli ochorením parodontu, ktoré zvýšilo riziko. Navyše, táto štúdia skúmala typy baktérií spojených s rakovinou pažeráka, nie zvykmi, čo sa týka čistenia zubov.

Dôležitá zubná hygiena

Napriek tomu sú výsledky veľmi znepokojujúce. Koniec koncov, ochorenie paradentózy už bolo spájané s niektorými druhmi rakoviny ústnej dutiny, hlavy a krku, takže je jasné, že udržiavanie zubnej hygieny čistením pomocou zubnej kefky je dôležité pre vaše celkové zdravie.

Dajte si záležať na pravidelnom čistení zubov min. dvakrát denne. Aj keď ste unavení, prinúťte sa vstať a chvíľu sa venovať zubom v kúpeľni. Poďakujú sa vám za to zdravím.

Fotogaléria

2017-12-14 13:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia