Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na prvý pohľad neškodné, v skutočnosti nepriatelia uší: Prečo obmedziť používanie slúchadiel

Slúchadlá môžu byť nepriateľmi uší!
Slúchadlá môžu byť nepriateľmi uší! (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď sluch je druhým najdôležitejším zmyslom po zraku, mnohí k nemu tak nepristupujú a berú ho ako samozrejmosť. To sa im však môže vypomstiť! Sluchová orgán je zložitý a citlivý na vnútorné a vonkajšie podnety a ublížiť mu môžu aj, na prvý pohľad, nevinné slúchadlá.

Počúvanie hudby môže poškodiť sluch, ak je hudba hlasitejšia. Hranica zdravotného rizika závisí na intenzite hluku a čase vystavenia. Hoci nejde o žiadnu novinku, aj samotné slúchadlá môžu byť pre uši nebezpečné!

Hrozia bolestivé infekcie

Ušný maz chráni prirodzeným spôsobom naše uši a pomáha tak predchádzať infekciám. Hoci obsahuje baktérie, tie sú úplne neškodné. Ak by ste si nasadili slúchadlá, tie zachytia baktérie v teplom a tmavom prostredí vášho vnútorného ucha. Nevinný ušný maz sa dostane na slúchadlá, no tu nastáva problém. Ako uviedla doktorka enviromentálneho zdravia Kelly Reynoldsová na univerzite v Arizone, tento maz na slúchadlách pôsobí ako vrstva na zachytávanie baktérií a zabraňuje vysychaniu, takže môžu ľahko prežiť a naďalej rásť, ako sa uvádza na rd.com.

Čítajte tiež: Stačí jeden kus tejto potraviny a nemusíte k lekárovi: Zachráni pred infarktom i mŕtvicou!

"Ak týchto baktérií bude viac, môže to viesť k infekciám," upozorňuje doktorka Abbas Anwarová, otolaryngologička  v v Southern California Head & Neck Medical Group v Santa Monica v Kalifornii. "Slúchadlá na ušiach môžu niekedy spôsobiť malé ranky v ušnom kanáli, najmä v tom prípade, ak sú nosené dlhší čas, napr. pri cvičení. Tieto ranky môžu slúžiť ako vstupný portál pre baktérie a vedú tak k bolestivým infekciám vonkajšieho ucha."

Nepožičiavať!

Dôsledky nadmerného používania vlastných slúchadiel sú už známe, no skúste si predstaviť, čo sa stane, ak ich požičiate niekomu inému! Do ucha zavádzate nové a početnejšie množstvo baktérií. Okrem toho neviete, či ich váš priateľ udržiava čisté. Môžu sa tam ľahko dostať rôzne druhy baktérií z rôznych povrchov, napr. z peňaženky. Tieto nové "cudzie" baktérie môžu viesť k infekciám v uchu.

Nie je dobré zdieľať slúchadlá s inými. Aj keby to mal byť náš najlepší priateľ. Je však dobré udržiavať ich čisté a bezpečné pre vaše uši. Udržiavanie v suchu a pravidelné čistenie utierkou s alkoholom sú jednými zo spôsobov, ako udržať uši čisté a bez infekcií.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9