Zdravotné výhody sedenia: Vymeňte stoličku za podlahu a vaše telo sa zmení na nepoznanie!

Sed na podlahe má prekvapujúce zdravotné výhody.
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-20 12:00:00

Každý už vie, aké je dôležité zostať aktívny a venovať sa každý deň fyzickému pohybu. Čo sa však prehliada, sú zdravotné benefity sedenia! Dobre čítate. Koľko hodín strávite sedením na gauči pri sledovaní televízie? Výmena pohodlnej stoličky za podlahu môže byť jedna z najlepších vecí, ktoré ste mohli spraviť pre zdravie!


Podľa výskumu, dospelý človek žijúci v Anglicku strávi 9,5 až 11 hodín denne sedavou aktivitou. Patrí sem napr. sledovanie televízie, hranie počítačových hier, práca pri počítači a sedenie v aute. Tieto činnosti zvyčajne vykonávame na pohodlnej stoličke či v kresle. A to je tá chyba! Dôležité je, na čom sedíme. Málokto vie o pozitívach sedenia na podlahe!

Čítajte tiež: Tikajúce hodiny plodnosti: Nová kalkulačka odhalí, v akom stave sú mužské spermie!

Päť zdravotných výhod sedenia na podlahe podľa naturalfamilytoday.com:

1. Zlepšené držanie tela

Správna pozícia nielen pri sede je dôležitá, pretože pomáha predchádzať zraneniam a kĺby a svaly sú tak menej namáhané. V priebehu času môže zlý postoj viesť k mnohým zdravotným problémom, vrátane bolesti chrbta, bolesti ramien a stuhnutosti krku. Môže mať vplyv aj na vaše tráviace orgány a viesť k väčšej šanci na vznik kardiovaskulárnych problémov.

Sedenie na zemi prispieva k zlepšeniu pozície tela tým, že budete sedieť viac vzpriamene, s rovnou chrbticou a ramenami posunutými mierne dozadu do správnej polohy. vaše telo tak bude v zdravej polohe!

2. Pevnosť tela a flexibilita

Vylihovanie na gauči je veľmi zlé pre telo, môže mať za následok slabé svaly, bolesti kĺbov, stuhnutosť a iné závažné problémy, ktoré môžu výrazne ovplyvniť váš každodenný život.

Jedným z najväčších zdravotných výhod sedenia na podlahe je zvýšená pevnosť a flexibilita. Umožňuje posilniť spodnú časť chrbta a pôsobí na základné svaly, ktoré sú dôležité pre silu, a zároveň pomáhajú pri vašej pružnosti.

3. Jednoduchšie trávenie

Znie to neuveriteľne, ale konzumácia jedál pri sedení na podlahe môže skutočne pomôcť pri trávení. Keď sedíte s prekríženými nohami (v tureckom sede), do vášho mozgu sa vysiela signál, ktorý mu povie, aby sa pripravil na trávenie.

Pri sede v tejto polohe ako si vychutnávate jedlo, musíte po prehltnutí presunúť telo sem a tam. To funguje vaše brušné svaly a pomáha vylučovaniu žalúdočných kyselín, ktoré sú potrebné pre správne trávenie.

4. Zmiernené bolesti

Mnohí trpia bolesťami vyvolanými stresmi a každodennými aktivitami. Bolesti chrbta, bolesť v ramenách, stuhnutosť krku atď. Môžu mať výrazný negatívny vplyv na vašu schopnosť žiť svoj každodenný život.

Ak chcete zmierniť niektoré z týchto nepríjemných bolesti a vychutnať si väčšiu silu a flexibilitu, mohlo by byť vhodné vymeniť stoličku za podlahu. Sedenie na podlahe je skvelý spôsob, ako posilniť svaly v dolnej časti chrbta, panvy a brucha. Taktiež zabezpečí silu a pružnosť vašich nôh, kolien a bokov. Sedenie na podlahe môže pomôcť znížiť počet bežných bolestí a nepohodlia.

5. Dlhšia životnosť

Odkryli sme niektoré z hlavných prínosov sedu na podlahe, no to zďaleka nie je všetko. Dobrou správou je, že vďaka tomu môžete žiť dlhšie! V roku 2012 výskum zverejnený v Európskom vestníku preventívnej kardiológie zistil, že schopnosť zdvihnúť sa z podlahy bez toho, aby ste sa pridŕžali čohokoľvek súvisí so zvyšujúcou sa dĺžkou života.

Zodvihnutie sa z podlahy bez použitia rúk vyžaduje kombináciu pevnosti, pružnosti a rovnováhy. Všetky tieto veci sú potrebné k tomu, aby sa zabránilo pádom a zraneniam. Zistilo sa, že tí, ktorí nie sú schopní vstať bez pomoci, majú až 6,5-násobnú pravdepodobnosť, že v najbližších rokoch zomrú. Je to čierne na bielom. Sedenie na zemi vám môže pomôcť ostať  silnejšími, zdravšími a nakoniec budete žiť dlhší život! Je to skvelé pre vaše telo a ide o dokonalý spôsob, ako po dlhom a náročnom dni zrelaxovať.

Zvážte dostať podlahový vankúš, aby sa vám sedelo ľahšie.

Každý deň venujte čas sedu na podlahe a dajte jej prednosť pred gaučom. Vaše telo sa vám za to poďakuje!

Fotogaléria

2017-11-20 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia