Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nečakaný účinok pohybu, s ktorým nikto nerátal: Z cvičenia môžete ochorieť!

Cvičenie môže spôsobiť žalúdočné problémy. Zobraziť galériu (2)
Cvičenie môže spôsobiť žalúdočné problémy. (Zdroj: thinkstock.com)

Hoci cvičením možno docieliť niekoľko pozitívnych benefitov, napriek tomu, vaše telo naň môže zareagovať nie práve najlepším spôsobom. Dokonca vám pri ňom hrozí diskomfort vo forme gastrointestinálnych problémov. Ako je to možné?

Fyzický pohyb je skvelý pre ľudské zdravie a na posilnenie imunity. Nikto nechce byť obézny, mľandravý a bez kondície. Nikto sa nechce zadýchať už po vyšliapaní prvého poschodia. Muži chcú mať svaly, ženy túžia po pevnom tele. Všetci chcú však jedno: pevné zdravie!

Čítajte tiež: Nočná mora diabetikov ožíva: Môže prísť bez varovania v najnevhodnejšej chvíli!

Cvičenie však môže mať i vedľajší efekt. Hrozia gastrointestinálne problémy! Závažnosť symptómov sa síce líši, môže však zahŕňať nevoľnosť, vracanie, angínu pectoris a hnačku. Je to z toho dôvodu, že pri intenzívnom cvičení zvyčajne dochádza k znižovaniu prietoku krvi, ako odhalila štúdia uverejnená v Sports Medicine. Ovplyvňuje výkon športovca, ale aj zotavenie po cvičení.

Ako sa tomu vyhnúť?

Dôležité je, čo budete konzumovať pred tréningom. Jedlo pred cvičením má totiž veľkú úlohu v tom, ako pohodlne sa cítite počas tréningu. Existuje jednoduchý spôsob, ako sa vyhnúť gastrointestinálnym ťažkostiam.

Jedna štúdia, uverejnená v Appetite sa v roku 2001 zamerala na vplyv skonzumovaného jedla na nevoľnosť, vyvolanú cvičením a zistila, že vysoká i nízka intenzita cvičenia spôsobuje žalúdočné nepohodlie v rôznej miere, keď účastníci cvičili hneď po jedle.

"Bohužiaľ tento typ nepohodlia je bežný. Nie je to preto, že mnohí trénujú tvrdo a pri vysokej intenzite, ale je to kvôli zlej príprave," vysvetlil osobný tréner Richard Tidmarsh, ktorý riadi sieť fitness centier Reach Fitness.

Nečakaný účinok pohybu, s
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ako dodal odborník, kľúčom je dostatok času medzi jedlom a cvičením.

"Ak raňajkujete 30 minút pred intenzívnym tréningom, pravdepodobne budete čeliť problémom," uviedol tréner celebrít.

Správne plánovanie jedla ako kľúč

Aj keď Tidmarsh trénuje už veľmi dlho a často ide až na pokraj svojich síl, po skončení tréningu nebol nikdy chorý. Pripisuje to správnemu plánovaniu jedla, dobrej hydratácií, teda pitnému režimu a dostatku spánku.

"Aby ste sa vyhli tomuto nepríjemnému pocitu, musíte si uvedomiť, že tréning nezačne v okamihu, kedy vstúpite do dverí v telocvični, ale tri až štyri hodiny predtým, než začnete," povedal na záver.

Problém je obzvlášť rozšírený u bežcov na dlhé vzdialenosti, ktorí majú väčšiu náchylnosť na nepríjemné pocity v žalúdku. Tie sú spôsobené záťažou na orgány a meniacou sa sekréciou črevného hormónu, podľa výskumných tvrdení.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9