Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Túžil po relaxe, no stal sa pravý opak: S týmto muž po masáži nerátal ani v najhoršom sne!

(Zdroj: pixabay.com)

Na masáže chodievame kvôli relaxu, uvoľneniu chrbtice a celkovo lepšiemu pocitu. Veď čo je lepšie, ako sa nechať vymasírovať a potom príjemne "ubolení" odpočívať? Indický muž však zažil niečo, na čo bude ešte dlho spomínať.

Muž utrpel mozgovú príhodu po tom, čo absolvoval masáže krku! Lekári, ktorí sa k tomuto prípadu vyjadrili v prestížnych BMJ Case Reports uviedli, že "opakované" masáže sú "spúšťacím faktorom". Štyridsaťpäťročný muž sa priznal, že mal každý týždeň dve až štyri masáže. Lekári v Dayanand Medical College & Hospital dodali, že pacient bol doslova posadnutý masážami, keďže túžil po relaxe. Na jednej strane na tom nie je nič zlé, no v tomto prípade za akú cenu!

Čítajte tiež: Veľký triumf vedcov: Dôkazy, ako fajčenie dramaticky mení vašu tvár!

Muž bol prepravený do nemocnice s náhlou afáziou, ktorá sa prejavuje narušením schopnosti používať jazyk vo všetkých rovinách. Pacient mal tiež ťažkosti s rečou a nebol schopný prijímať rozhodnutia, čo viedlo lekárov k diagnóze - mŕtvica. Čo je zaujímavé, nemal rodinnú anamnézu a jeho stavu nepredchádzali žiadne rizikové faktory, ktoré by spôsobili mozgovú príhodu.

Ako môže masáž spustiť mŕtvicu?

Testy odhalili, že pacient trpel predným infarktom mozgovej artérie. Bežnými príčinami je prasknutá aneuryzma, ktorá zastaví tok krvi do mozgu alebo potenciálne smrteľná zrazenina.

Manipuláciou krčnej chrbtice počas krčnej masáže sa mohla spustiť disekcia krčnej tepny. Zahŕňa trhlinu v obložení tepny a tvorbu intimálnej chlopne, ktorá umožňuje prenikanie krvi medzi vrstvy cievy. Výsledkom je zúženie tepien, čo vedie k nedostatočnému prietoku krvi do mozgu.

"Vzhľadom na opakovanú manipuláciu krčnej chrbtice považujeme chiropraktickú masáž krku za spúšťaciu," povedal dr. Jaslovleen Kaur z neurologického oddelenia nemocnice.

Viac o téme: Relax ZdravieMasážeMŕtvica
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9