Testery na mejkap pod lupou: Liahne baktérií, ktoré môžu vyvolať infekcie!

Testery na make-up sú plné baktérií!
Zdroj: thinkstock.com
2017-11-11 06:00:00

Kozmetické testery s obchodoch sú skvelou pomôckou pri výbere produktu. Vďaka nim sa ženy vedia rozhodnúť pre mejkap, očné tiene či rúž, ktorý im bude sedieť. O to šokujúcejšie je tvrdenie, že sú tieto testery nositeľmi nebezpečných baktérií a vírusov!

Herpes i MRSA

Mikrobiológovia bijú na poplach! Vzorky dekoratívnej kozmetiky môžu použiť aj desiatky až stovky žien, pričom si medzi sebou môžu navzájom preniesť bakteriálne infekcie. Podľa vedcov sú testery plné herpesu, salmonely a potenciálne smrteľnej baktérie MRSA.

Čítajte tiež: Nepleťte si cottage syr s tvarohom: Zásadný rozdiel medzi nimi vás prekvapí

Na rúžoch sa môžu nachádzať drobné slinné kvapôčky nesúce herpes vírus, zatiaľ čo špirála a očné tiene by mohli viesť ku krvavým očiam. Ďalšie infekcie po tom môžu spôsobiť salmonela a e. coli!

"Zaujímavé je, že väčšina ľudí nepožičia svoju zubnú kefku, ale testery na mejkap sú ochotní použiť. Existuje reálne riziko nakazenia sa bakteriálnymi infekciami a herpesom, keďže každý má na sebe rozličné organizmy. Jeden kozmetický tester môže použiť aj 40 rôznych ľudí, čím sa šíri riziko infekcie," povedal Dr. Amreen Bashir, mikrobiológ z Aston University v Birminghame.

Prednedávnom sa objavil v USA prípad, kedy žena zažalovala obchod s kozmetikou, lebo sa nakazila herpesom po tom, ako si aplikovala rúž s označením "tester".

Doktor Bashir dodal: "Kozmetické výrobky obsahujú konzervačné látky, ktoré pomáhajú spomaliť rast mikróbov, ale môžu sa stať kontaminovanými, ak ľudia používajú nesteroidné aplikátory alebo prsty na aplikáciu produktov, alebo ak sú výrobky s nedostatočnou manipuláciou a skladovaním,

Štúdia 67 kozmetických prípravkov v minulom roku ukázala, že tri štvrtiny obsahujú stafylokoka, čo je baktéria, ktorá žije neškodne na koži, avšak môže byť ohrozený rozvojom smrteľného kmeňa - MRSA (Staphylococcus aureus rezistentný na methicilín), ktorý je odolný voči antibiotikám a môže byť smrteľný.

Dr Bashir sa odvolal na správu z roku 2015, v ktorej sa 27-ročná žena stala paralyzovanou po tom, ako sa nakazila infekciou MRSA zo zdieľaného štetca na make-up, ktorá jej napadla chrbticu. Tiež varuje pred zdieľaním špirál a očných tieňov s priateľmi, pretože môžu spôsobiť podráždenie, napríklad krvavé oči a konjunktivitídu. To znamená, že aj kozmetické veci, ktoré "odpočívajú" na spodnej časti vrecka v kozmetickej taštičke, by mohli byť tiež plné chorôb!

"Stačí sa len vyhýbať používaniu testerov kozmetických výrobkov v obchodoch, ktoré mali pred dvami desiatky ľudí," povedal Dr Bashir.

2017-11-11 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia